Hlavní obsah

„Vražda kultury.“ Lidé se bouří proti konci sdílení na Ulož.to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od pátku začnou platit nová pravidla na Ulož.to Disku, tedy na patrně nejznámější tuzemské službě pro snadné sdílení souborů. Nově budou lidé moci stahovat pouze soubory, které sami na službu nahráli. To se ale hromadě uživatelů nelíbí, jak dokládají rozhořčené příspěvky v internetových diskusích i na sociálních sítích.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Používal jsem Ulož.to k poskytnutí mých souborů dalším uživatelům – typicky fotky z akce/dovolené, abych to nemusel drobit do desítek mailů,“ prohlásil Jenda H. s tím, že nově bude muset fotky rozesílat známým na DVD nosičích.

Další ho ale uklidňují, že tak špatně nebude. „Lidé jsou vynalézaví, zase se objeví nové servery,“ reagoval Tomáš N.

„Ale jde o to, jestli někomu stojí za to sdílet například dílka z Netflixu, současná filmová tvorba jde od desíti k pěti, a když se k tomu přidá trend všude dávat jako hlavní postavu osobu genderově nejistou s africkými kořeny, nevím, jestli má smysl vytvářet taková úložiště pro tento účel,“ doplnil Tomáš N.

Ulož.to omezí sdílení souborů. Pod tlakem EU

Internet a PC

Autorsky chráněná díla

Narážel přitom na to, že podobné servery sloužící ke sdílení dat jsou často zneužívány uživateli k tomu, aby prostřednictvím nich šířili autorsky chráněná díla – celá hudební alba, filmy, seriály, ale například i hry a software.

Jiní diskutéři ale oponují, že na Ulož.to Disku bylo hlavně možné sehnat i díla, která jsou pro české uživatele jinak nedostupná. „Vražda kultury kvůli mamonu. Lidé, když nechtěli platit za kina či předražené hudební nosiče, alespoň měli šanci se kulturně vzdělávat. Dnes je spousta streamovacích služeb, ale spoustu nezávislých filmů tam neseženete. Navíc v původním znění. Ulož.to mě naučilo jistý vkus a podle toho si dnes filmy a hudbu kupuji. Bez něho se to mladí nenaučí a zůstanou nekulturními a neznalými jelity,“ vypočítal dosavadní benefity Robert M.

„Tohle je fakt ale špatně, protože je plno filmů, hudby, děl, které jinde nenajdete, nikde je nemáte, i kdybyste chtěli zaplatit stovky korun, nenajdete je,“ podotkl Petr Ch.

„Nemluvě o tom, že na Ulož.to byly i starší filmy, které se dají jenom těžko koupit oficiálně, protože je nikdo nevydal a nevydá. Přitom autorská práva u nich už vypršela,“ reagoval souhlasně Jan C.

Foto: repro uloz.to

Domovská stránka webové služby Ulož.to Disk

Služba jako taková nekončí. V praxi tedy bude možné na Ulož.to Disk data i nadále nahrávat, nebude je však možné sdílet s dalšími uživateli. Uživatelé tedy budou moci tento server využívat čistě jako cloudové úložiště, na které si nahrají vlastní data a následně k nim získají přístup odkudkoliv po přihlášení, avšak pouze pro vlastní potřebu.

Podle některých ohlasů je to ale konec Ulož.to tak, jak ho známe. „Ulož.to skončí. Nebude důvod. Prostě si uživatelé najdou jiné úložiště či torrenty. Budou prosperovat úložiště z třetích zemí, a viry budou mít ráj. Prostě EU si podřezává vlastní větev. Zpotvoření autorského zákona a nenažranost pokračuje,“ má jasno Míra V.

Platit, či neplatit?

Objevují se však i názory, že nová pravidla jsou v pořádku. „Co pro vás není problém, může být problém pro ostatní – vydavatele. A když si to rozeberete trochu podrobněji, tak možná i pro vás,“ zdůraznil Marek F.

„Když si někdo stáhne dílo, aniž by za něj zaplatil, tak nejenže autor přijde o výdělek a musí u dalších děl zvyšovat ceny, ale i stát přijde o daně a musí ty peníze najít jinde. Je to samozřejmě nepřesná analogie, jelikož doufám, že toto ‚pirátění‘ je minulost a neprobíhá už v tak velkém objemu jako dříve, ale i tak tam analogie lze najít,“ vysvětlil Marek F.

Anketa

Souhlasíte se zrušením dosavadního fungování služby Ulož.to?
Ano
3,9 %
Ne
96,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13666 čtenářů.

Jiní ale v souvislosti se změnou pravidel volají po změně „zastaralého autorského zákona“. „Je potřeba změnit zastaralý autorský zákon. Díla by měla být chráněna maximálně 10 – 20 let. Současný stav 70 let je z dob, kdy platily neporovnatelně jiné podmínky,“ podotkl Jáchym K.

„Knihy, filmy, gram. desky – vše složitě kopírovatelné. Dnes si každý může zkopírovat, co chce, kdy chce. Materiálu je strašně moc a všichni vědí, že za 10 let, ten kdo nechce platit, stejně nezaplatí, sežene si to jinak,“ doplnil Jáchym K.

„Kopírovat pro vlastní účely vám nikdo nebrání. Nelegální je pouze veřejné sdílení. Autorský poplatek je totiž započítaný v ceně paměťového nosiče, výše poplatku je daná podle kapacity. U běžného USB flash disku může tvořit až polovinu prodejní ceny. (Ve skutečnosti je to 1,50 Kč/1 GB - pozn. red.) Možná to nevíte, v odchodě totiž tento údaj na cenovce nenajdete,“ oponoval Karel T.

Nové podmínky od pátku

Pro uživatele, kteří využívají cloudové úložiště Ulož.to Disk, budou od pátku 1. prosince k dispozici nové podmínky. Pokud s nimi nebudou souhlasit, mohou placené členství ukončit a převést na bezplatnou variantu. V takovém případě jim Ulož.to vrátí zbylé předplatné či kredity.

Zásadní změnu fungování Disku provozovatelé zdůvodnili zavedením nového nařízení o jednotném trhu digitálních služeb a o digitálních službách – jde o tzv. Akt o digitálních službách (DSA). DSA stanovuje pravidla a povinnosti pro digitální služby, které fungují jako zprostředkovatelé, tedy propojují uživatele se zbožím, službami a obsahem.

Jedná se o spektrum digitálních služeb, od služeb poskytujících síťovou infrastrukturu přes webhosting až po on-line platformy, jako jsou sociální sítě nebo internetová tržiště.

Apple dal české platformě Ulož.to stopku. Lidé už ji nestáhnou

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám