Hlavní obsah

Vatikán přestane živě vysílat papežovy ranní mše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Vatikán od úterka přestane s živým vysíláním ranních mší papeže Františka, s nimiž začal v březnu kvůli pandemii covidu-19. Informoval o tom ve středu. Tyto mše po dva měsíce sledovaly miliony lidí na celém světě, mnozí poté za tuto možnost poslali papežovi děkovné dopisy, uvedl server Vatican News.

Foto: AP Photo/pool/Alberto Pizzoli

Papež František při bohoslužbě

Článek

Poslední ranní mší, kterou takto v pondělí Vatikán odvysílá, bude mše u příležitosti stého výročí narození papeže Jana Pavla II. Ta se uskuteční v bazilice svatého Petra u hrobu tohoto papeže, který se narodil v Polsku jako Karol Wojtyla. Poté už ranní mše, které papež sloužil ve vatikánském domě Svaté Marty, vysílány živě nebudou.

Rozhodnutí podle Vatikánu souvisí s obnovením mší s účastí věřících v Itálii, které budou možné právě od pondělka 18. května. Věřící budou muset po dobu mše nosit roušky a dodržovat alespoň metrový rozestup.

Porno na webu je problém. Papež volá po zodpovědnosti internetových firem

Internet a PC

Zatím není jasné, kdy se věřícím otevře bazilika svatého Petra ve Vatikánu. Ta se pro veřejnost také uzavřela kvůli koronaviru. Středeční vatikánské oznámení se nezmiňuje o otevření baziliky ani o tom, zda budou pokračovat živá vysílání generálních audiencí, které se od března rovněž konají bez veřejnosti.

Kvůli pandemii covidu-19 se letos bez věřících konaly i liturgické obřady Velikonoc, a to ve Vatikánu i jinde ve světě, které byly z místních kostelů rovněž často vysílány živě přes internet. Papež letos sloužil například i mši na Hod boží velikonoční v téměř liduprázdné bazilice svatého Petra ve Vatikánu, lidé z celého světa ji mohli sledovat v přímém přenosu na internetu a v televizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám