Hlavní obsah

Uživatelé Twitteru smutní, že přijdou o poslední konverzace s nebožtíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elon Musk tento týden oznámil, že se chystá „vyčistit“ neaktivní účty na Twitteru. Hned poté ale sociální sítě zaplavily nářky nespokojených uživatelů, kteří se obávají toho, že přijdou o poslední konverzace s blízkými přáteli a rodinnými příslušníky, kteří už nejsou mezi námi.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Logo firmy Twitter v San Franciscu

Článek

Kdo o někoho blízkého přišel, patrně to už sám někdy zažil. Zesnulé si v dnešní době připomínáme i tak, že se podíváme na jejich sociální sítě. Projdeme zveřejněné fotografie i zprávy, které jsme si s nimi vyměňovali.

Muskova zpráva o tom, že neaktivní účty budou pročištěny, proto řadu pozůstalých vyděsila. „Plány Twitteru na vyčištění neaktivních účtů ve mně budí obavy, že zmizí účty zesnulých přátel,“ oznámil jeden z uživatelů na Twitteru podle listu Daily Mail.

Musk informuje o čistce na Twitteru

Čím nahradit Instagram, Facebook či Twitter? Tohle jsou nejlepší alternativy

Testy

„Už to začalo! Účet mého nejlepšího přítele z dětství už neexistuje. Když se ho pokusím vyhledat, Twitter ukazuje, že účet neexistuje. Cítím, že opět ztrácím přítele, který už není mezi námi,“ reagoval na jeho zprávu další.

Do diskuse se zapojila řada dalších lidí, kteří se také snaží uchovat poslední zprávy a profily svých blízkých na Twitteru.

Na rozdíl od Twitteru mají platformy jako Facebook či Instagram způsob, jak přeměnit neaktivní účty na „zvěčněné“, pokud zemře někdo blízký. Na dalších sítích pak zůstávají profily aktivní i po úmrtí jejich majitele. „Na LinkedInu se stále zobrazuje informace, že můj bratr je otevřen novým pracovním nabídkám, i když už dávno odešel,“ poznamenal další uživatel.

Archivování účtů?

Podle lakonického prohlášení Muska budou mazány účty, které nejsou používány „několik let“. „Takže pravděpodobně zaznamenáte pokles počtu sledujících,“ doplnil šéf Twitteru.

Poté, co se nářky uživatelů začaly množit, Musk doplnil, že neaktivní účty budou „archivovány“. Zatím však není jasné, zda budou mít ostatní uživatelé k těmto archivovaným účtům přístup.

Právě tato nejistota však vyděsila ještě více lidí. Například jeden z dalších diskutujících prohlásil: „Je pravděpodobné, že účet mého otce bude také deaktivován. Ale byl bych raději, kdybych se na něj stále mohl podívat. Je to velmi smutné vidět, jak zesnulí postupně mizí.“

Bezpečnostní experti navíc poukázali na to, že čistka na Twitteru představuje i bezpečnostní riziko. Po smazání profilu by se totiž uvolnila uživatelská jména známých osobností, čehož můžou využít podvodníci k tomu, aby se vydávali za někoho jiného.

Elon Musk skončí v čele Twitteru, povede ho žena

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám