Hlavní obsah

Čím nahradit Instagram, Facebook či Twitter? Tohle jsou nejlepší alternativy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké sociální sítě, jako je Twitter či Facebook, dokázaly lidi propojit více než internet samotný. Jejich používání je snadné, ale mají i stinné stránky. Vybírat si naštěstí můžete v dnešní době z celé řady alternativ.

Foto: archív výrobce

Alternativní sociální sítě se těší stále větší popularitě, a to nejen mezi mladými uživateli

Článek

Twitter i Facebook jsou často kritizovány například kvůli prodávání uživatelských dat; z toho důvodu na nás pak nejrůznější společnosti mohou lépe cílit své reklamní kampaně. Kvůli své velikosti se ale na obou platformách můžeme setkat s větším množstvím dezinformací a nevhodným chováním, které nestíhají správci potírat.

V posledních měsících se tak řada lidí začala klonit k alternativním sociálním sítím, jako je Mastodon či Pixelfed. Každá služba má svou vlastní komunitu a pravidla. Všechny služby, jež si dnes představíme, ale staví na protokolu ActivityPub, který funguje na tzv. decentralizovaných mechanizmech.

V praxi to znamená, že uživatelé mohou komunikovat a sdílet obsah mezi různými službami a platformami, a nejsou tak vázáni pouze na jednu velkou síť, jako je tomu právě v případě Facebooku či Twitteru.

Instagram, TikTok i YouTube. EK nadiktovala internetovým gigantům přísnější pravidla

Internet a PC

BookWyrm

BookWyrm je v podstatě webový knižní klub, který spojuje milovníky knih. Čtení knih může být často samotářským zážitkem, ale s BookWyrm můžete sdílet své zážitky s ostatními lidmi. Můžete si vyhledávat knihy a vytvářet seznam četby, který následně můžete sdílet s ostatními uživateli. Nechybí ani možnost psaní recenzí.

Vyzdvihnout si zaslouží také funkce OverDrive, díky níž můžete spravovat svou knihovnu přímo z pohodlí vašeho počítače nebo mobilního telefonu.

O něco podobného se snažila už platforma GoodReads od Amazonu. V porovnání s ní je však BookWyrm projekt s otevřeným zdrojovým kódem poháněný protokolem ActivityPub, je tedy zcela nezávislý a bezplatný. Díky tomu jsou uživatelská data chráněna, obavy o soukromí tudíž nejsou na místě.

Foto: archív tvůrců

Bookwyrm

Friendica

Friendica se velmi podobá Facebooku, rozdíly se ale najdou. Tato platforma se zaměřuje na vás profil a zveřejněné příspěvky, což vám umožní sdílet svůj digitální život s dalšími lidmi. S Friendicou se můžete spojit se svými přáteli, rodinou, ale také s dalšími uživateli, kteří používají platformy, jako je Mastodon nebo Diaspora.

Na rozdíl od Facebooku nevyžaduje Friendica sdílení osobních informací od uživatele. Velkou výhodou je možnost vytváření různých profilů, díky čemuž můžete snadno oddělit svůj osobní život od pracovního i na internetu.

Friendica také umožňuje vytvářet soukromé skupiny podobné těm, které známe z již neexistující platformy Google+. Tyto skupiny jsou ideální pro diskusi s malou skupinou lidí o určitém tématu, jenž vás zajímá.

Foto: archív tvůrců

Friendica se velmi podobá Facebooku

Funkwhale

Funkwhale cílí na začínající muzikanty, ale také na milovníky hudby. Tato platforma umožňuje uživatelům nahrát svou hudbu a streamovat ji na svém vlastním serveru nebo ji sdílet s dalšími uživateli v síti.

Funkwhale se přitom zaměřuje na propagaci a sdílení bezplatného obsahu. Uživatelé tedy musí být obezřetní, aby nesdíleli autorsky chráněná díla. Milovníci hudby zde ale mohou objevit zase něco úplně nového, co komerční scéna doposud nenabízí.

Foto: archív tvůrců

Funkwhale

Mastodon

Mastodon je bezplatná mikroblogovací sociální síť, která se podobá Twitteru. Sestává z řady serverů provozovaných dobrovolníky, takže si můžete najít domov na serveru s pravidly a zaměřením přesně podle vlastních preferencí.

Služba existuje již šest let, více do podvědomí uživatelů se ale dostala až v posledních měsících, kdy tisíce lidí začaly hledat alternativu k Twitteru. Na Mastodonu si můžete označovat oblíbené položky, ale také sdílet zajímavé příspěvky.

Platforma ale nabízí i další zajímavé funkce. Jednou z nich je nastavení viditelnosti, což vám dává kontrolu nad tím, kdo může vidět vaše příspěvky. To znamená, že můžete sdílet své příspěvky pouze s určitými uživateli nebo skupinami, pokud si to přejete. Nechybí ani možnost zablokovat konkrétní uživatele.

Foto: archív tvůrců

Mikroblogovací sociální síť Mastodon

Mobilizon

Mobilizon je platforma, jež vám umožňuje vytvářet a sdílet události bez dohledu, který je typický pro velké sociální sítě. Vedle organizování a sdílení plánovaných událostí můžete další uživatele informovat také o aktuálním vývoji, což se hodí například při demonstracích či protestech.

Mobilizon je open-source platforma, jež dovoluje prostřednictvím protokolu ActivityPub spojit se s dalšími sítěmi, například i s Mastodonem. Za touto sítí stojí nezisková organizace Framasoft, která vytváří i další alternativy populárních aplikací – například Doodle tak můžete vyměnit za Framadate.

Foto: archív výrobce

Platforma Mobilizon

Pixelfed

Sociální síť Pixelfed se zaměřuje na sdílení fotografií a videí, podobně jako Instagram. Pixelfed se nicméně od Instagramu liší tím, že je bez reklam a že zároveň poskytuje uživatelům větší kontrolu nad jejich obsahem. Pixelfed se rychle rozvíjí a nabízí uživatelům velké množství funkcí a možností.

Uživatelé Pixelfedu mohou nahrávat fotografie a videa, upravovat je pomocí filtrů a nástrojů pro ořezání a sdílet je s ostatními uživateli. Pixelfed také nabízí funkce, jako jsou alba, příběhy, hashtagy a sledování jiných uživatelů. Díky protokolu ActivityPub mohou uživatelé sledovat účty i z jiných sociálních sítí, například z Mastodonu a dalších platforem.

V současné době bohužel neexistuje oficiální aplikace pro mobilní zařízení, ale webová aplikace funguje velmi dobře i na smartphonech a tabletech.

Foto: archív tvůrců

Sociální síť Pixelfed

Utah omezí dětem přístup k sociálním sítím. A nebude jediný

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám