Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (161.díl)

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním dílu seriálu o programech, které nezatíží váš rozpočet se například dozvíte, jak si z počítače udělat FTP server, jak zjistit jestli ho náhodou nenapadl nějaký zákeřný virus a jak používat ICQ na libovolném počítači.

Foto: Archiv Petry Kocianové

Dojatá módní návrhářka Petra Kociánová

Článek

CesarFTP

Problém, co dělat, když z internetu potřebujete stáhnout nějaký velký soubor se v tomto seriálu řešil už mnohokrát. Ale jak narůstá rychlost připojení i u domácích uživatelů a stále více lidí si nosí práci domů, vzniká i opačná potřeba - jak někomu poslat velký soubor. E-mail k tomu není primárně určen, navíc je svázán přísnými omezeními maximálních velikostí příloh, jiná řešení jsou značně nespolehlivá a pomalá.

Nejpřirozenější řešení je tak použít protokol, který byl k přenosu souborů přímo navržen - FTP - neboli File Transfer Protocol. Ze svého počítače pak vytvoříte FTP server, do něj umístíte soubory a adresáře, které budete chtít sdílet a otevřete jej celému světu. Každý uživatel internetu, který bude znát to správné uživatelské jméno a heslo se pak k oněm souborům dostane a může si je bez problémů stáhnout. Možná si myslíte, že je to věc docela složitá, na niž musíte být erudovaným správcem sítě, ale opak je pravdou. Stačí si stáhnout, nainstalovat a nakonfigurovat program s názvem CesarFTP.

Nejprve je nutné pomocí menu Control - Open Startup Dialog - Control a local instance of the server vytvořit vlastní server, pokud se na semaforu na základní obrazovce rozsvítí zelená, pak už je server funkční. Musíte ale ještě definovat uživatele (Add User), kteří budou mít k serveru přístup a to definováním jejich uživatelského jména a hesla. Rovněž musíte zaškrtnout volbu Enable Account a v menu File Acces Rights nastavit, ke kterým adresářům ve vašem počítači se daný uživatel dostane.

Pak už jen stačí dát vědět člověku, kterému chcete soubor poslat jeho jeméno a heslo a adresu a adresu vašeho počítače. Pakliže ji znáte, stačí na její začátek přidat ftp://, pokud ne, můžete použít i číselnou IP adresu, kterou zjistíte například zde.

[ Ke stažení zde | Velikost:  1,2 MB | Hodnocení: 7/10 ]

Avast! Virus Cleaner Tool

Nemine měsíc, abychom z médií neslyšeli o virové epidemii, která ovšem neřádí mezi obyvatelstvem, ale mezi našimi počítači. Ať už se šíří pomocí infikovaných příloh e-mailů, nebo jako některé mutace v poslední době zcela samovolně, bez zásahu uživatele, nikdy si nemůžete být úplně jisti, že se žádný z nich nějakým způsobem neusídlil ve vašem počítači. I když určitě používáte antivirový program a firewall, pak v extrémních případech stačí, abyste je jen pár dní neaktualizovali, čímž se váš počítač stává potencionálně napadnutelným.

Pokud tedy patříte k těm, kteří si nejsou příliš jisti, nebo pokud se váš počítač chová podivně a vy byste rádi odhalili příčinu, anebo pokud nepoužíváte žádný program na ochranu počítačového systému, pak je zde pro vás program s názvem Avast! Virus Cleaner Tool. Co všechno umí a jak se používá?

Velice jednoduše. Nikam nic neinstalujete, stačí si stáhnout příslušný soubor a spustit jej. Pak už jen stačí počkat na výsledky testů; v případě nálezu infekce vám pak může být nabídnuta i možnost léčení počítače.

[ Ke stažení zde | Velikost: 0,3  MB | Hodnocení: 8/10 ]

ICQ2Go

Dnešní poslední program není programem v pravém slova smyslu - jedná se spíše o javový applet, který ovšem funguje stejně dobře jako jeho instalovaný vzor. O čem že tu mluvím? O ICQ2Go - odlehčené verzi ICQ, kterou můžete téměř všude.

Představte si tedy, že potřebujete používat ICQ mimo svůj počítač - například v práci, ve škole nebo v internetové kavárně. Instalování jakýchkoli programů na takovéto počítače je nezřídka kdy zakázáno, ale navíc je zcela zbytečné kvůli pár větám stahovat objemný instalační soubor.

Řešení je ovšem velice jednoduché: stačí zadat do internetového prohlížeče adresu http://go.icq.com a chvíli počkat, než se do nově otevřeného okna načte applet, který vypadá jako původní ICQ a i stejně se ovládá.

[ Najdete zde | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám