Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (150.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním jubilejním stopadésátém díle našeho seriálu vám nabídneme program pro efektivní učení cizích slovíček. Dále poradíme, jak zjistit, kdo a co tiskne na vaší tiskárně ve vaší nepřítomnosti. A na závěr nechybí program určený speciálně webmasterům, kterým ulehčí spoustu práce.

Foto: Zdeněk Němec

Na tanečních večírcích se herci zlínského divadla představí jako muzikanti. Hrát bude například Marek Příkazký nebo Tomáš David.

Článek

Words 2.0

Bez znalosti alespoň jednoho cizího jazyka se v dnešní době už neobejde téměř nikdo z nás, a právě proto vám dnes nabízíme bezplatný program, prostřednictvím kterého si můžete ulehčit učení cizích slovíček. Program Words 2.0 pocházející z dílny Zdeňka Novotného slouží k výuce slovíček a zároveň ke zkoušení ze slovní zásoby.

Základem programu je slovník, do kterého si sami zadáte vlastní slovíčka, která můžete rozdělit do několika lekcí, přesně tak, jak jsou rozdělena ve vaší tištěné učebnici. V případě, že se učíte z více učebnic, je možné si dokonce nadefinovat přímo v programu více knih. V takto vytvořeném slovníku pak můžete vyhledávat jednotlivá slovíčka nebo dokonce slovní zásobu vybraných lekcí vyexportovat do textového souboru. Škoda jen, že není možné slovní zásobu vytisknout přímo z programu, ale až po následné úpravě vyexportovaného souboru.

Hlavní funkcí programu je zkoušení ze slovní zásoby, které je velice propracované a nabízí několik možností. Nejprve si vyberete, jestli má program zobrazovat testovaná slovíčka v češtině nebo naopak v cizím jazyce a následně si zvolíte, ze které lekce chcete být vyzkoušeni. Samotný test se přitom nemusí vůbec omezovat pouze na určitou lekci, ale můžete se nechat vyzkoušet i z celé slovní zásoby. Při zkoušení slovíček je dále možné stanovit si i časový limit.

Při samotném testu je v programu graficky a procentuálně znázorněn počet vašich správných odpovědí a v případě nastaveného časového limitu i zbývající čas. Po každém testu program automaticky zobrazí ta slovíčka, na která jste odpověděli špatně. A nebo si můžete nastavit, aby se správná odpověď zobrazila ihned po vaší reakci. K dokonalosti už chybí jen možnost zkoušení jen z těch slovíček, které jste nevěděli, a to do té doby než je správně zodpovíte.

Words 2.0 je neocenitelným pomocníkem každého, kdo se chce naučit cizí jazyk nebo jen rozšířit svoji slovní zásobu. Jeho hlavní výhodou je snadné a pohodlné ovládání v češtině, ale k dokonalosti mu však ještě chybí možnost vytištění slovní zásoby a zkoušení jen ze špatně zodpovězených slovíček do té doby než je všechna správně zodpovíte a tudíž se je i naučíte. Pokud autor programu ještě na těchto dvou věcech zapracuje, půjde bezesporu o jeden z nejlepších bezplatných programů pro zkoušení slovíček.

Pro vyzkoušení možností programu doporučuji stáhnout si navíc demonstrační slovník, který obsahuje 129 anglických slovíček.

Ke stažení zde  | Velikost: 528 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Karen's Print Logger 2.1

Zajímá vás, kdo a jaké dokumenty tiskne na vaší tiskárně v době vaší nepřítomnosti? S programem Print Logger to nebude žádný problém zjistit, neboť dokáže monitorovat všechny tiskové úlohy na vámi vybraných tiskárnách a ukládat podrobné informace o nich do textového souboru (logu), jehož obsah můžete snadno naimportovat např. do Excelu a vytvořit z něj přehlednou tabulku. Program kromě počtu vytištěných stránek, data a času tisku sleduje také název souboru a aplikaci, ze které bylo tisknuto. V případě síťové tiskárny se dozvíte i který uživatel z jakého počítače tiskovou úlohu zadal. Pro záznam tiskových úloh je nutné nechat Print Logger spuštěný na pozadí - program bohužel není možné ve Win2000/XP spustit jako službu, což je docela škoda.

Ke stažení zde  | Velikost: 960 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

HTML Extractor 1.0

HTML Extractor je nástroj určený především webmasterům a pokročilým uživatelům, který může za určité situace usnadnit mnoho práce. Program totiž dokáže automaticky vytáhnout ze zadaných webových stránek odkazy, e-mailové adresy, skripty nebo dokonce cesty k použitým obrázkům. To se hodí zejména v případě, kdy potřebujete stáhnout velké množství souborů z webové stránky a nechcete jednotlivé odkazy zadávat do vašeho download manageru ručně. Pokud jsou na stránkách použity relativní odkazy, oceníte možnost jejich automatického převodu na absolutní.

Ke stažení zde  | Velikost: 960 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám