Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (152.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle našeho seriálu vám představím bezplatný program, prostřednictvím kterého budete moci snadno a z jakékoliv aplikace ukládat dokumenty do formátu PDF. Dále nabídneme jednoduchý program, který vypočte váš BMI index (index tělesné hmotnosti). A na závěr nechybí ani utilita, která dokáže pročistit a optimalizovat vaší operační paměť.

Foto: Divadlo A. Dvořáka Příbram

Prezident Herecké asociace ČR Jiří Hromada.

Článek

Pdf995 6.48s

Určitě jste už zažili situaci, kdy jste potřebovali v elektronické podobě vystavit na internetu nějaký materiál (např. dokumentaci k výrobku, tiskovou zprávu nebo ceník) určený široké veřejnosti či jen rozeslat svým kolegům určitý dokument a nevěděli jste, zda příjemce má zrovna ten program, ve kterém jste dokument vytvořili, aby si ho mohl bez problémů přečíst.

Řešením této situace je uložit dokument do jednoho z formátů, které jsou uznávány jako standard a které má každý možnost otevřít (např. RTF, TXT či HTML). Pokud ale má dokument složitější grafickou podobu, kterou chcete zachovat, nejlepším řešením je uložit dokument do formátu PDF, za kterým stojí firma Adobe, jenž patří mezi vedoucí společnost v oblasti počítačové grafiky a DTP.

Bohužel málokterý program umí vytvořený dokument uložit přímo do formátu PDF. Právě proto vám představíme bezplatný program Pdf995, který umí z jakékoliv aplikace snadno vytvořit soubor ve standardním formátu PDF bez toho, aniž by se narušila grafická podoba původního dokumentu.

Program Pdf995 příjemně překvapil kvalitou převodu do PDF a tak v naprosté většině případů převedený dokument v PDF vypadá k nerozeznání od původního dokumentu. Program automaticky ukládá všechny použité fonty do dokumentu a tak je zajištěno správné zobrazení i na počítačích, kde není nainstalován daný font. Velkou výhodou je také to, že bez problémů si poradí i s češtinou, se kterou obvykle mívají konkurenční bezplatné programy pro tvorbu PDF problémy. Jediným vážnějším nedostatkem je to, že pokud dokument obsahuje odkaz na webové stránky, ve výsledném PDF souboru tento odkaz není aktivní, přestože samotný formát PDF aktivní hypertextové odkazy podporuje.

Princip fungování programu je velice jednoduchý. Po nainstalování Free Converter (3,1 MB) a Pdf995 Printer Driver (1,2 MB) vám ve vašem operačním systému přibude nová tiskárna s označením PDF995. A každý dokument, který budete chtít převést do PDF pak tedy jen stačí vytisknout na této tiskárně, přičemž program se jen zeptá do jakého souboru chcete výsledné PDF uložit. Díky tomu můžete z kterékoliv aplikace podporující tisk pohodlně ukládat přímo do formátu PDF.

Pdf995 je k dispozici v bezplatné sponzorované verzi, jejíž jedinou nevýhodou je to, že po každém použití programu se vám otevře v prohlížeči nové okno s reklamou. Zato výsledný PDF dokument již žádnou reklamu neobsahuje a samotný program neobsahuje ani žádný spyware.

Pozn: Pro správnou funkci programu je nutné nejprve nainstalovat Free Converter a až pak Pdf995 Printer Driver.

Ke stažení zde  | Velikost: 4,3 MB | Hodnocení: 9,5/10 ]

BMI

Více než polovina Čechů trpí nadváhou. Chcete vědět, jak jste na tom vy, a jaká by měla být optimálně vaše hmotnost? Pak můžete zkusit český program BMI, podle kterého se na základě vaší skutečné hmotnosti a výšky dozvíte, zda trpíte podváhou, nadváhou a nebo máte optimální hmotnost. Program je napsán ve Flashy, nemusí se instalovat, a vypočte vám váš Body Mass Index.

Ke stažení zde  | Velikost: 528 kB | Hodnocení: 8/10 ]

RAM2Free 1.03

Operační systémy Windows obecně nehospodaří s operační pamětí vždy příliš efektivně (i když u Windows 2000/XP je již znát znatelný pokrok), a právě proto se vám může hodit malá utilita RAM2Free, která dokáže vyčistit operační paměť od nepotřebných dat, čímž získáte více dostupné paměti pro vaše aplikace. Program dále dokáže sledovat velikost volné fyzické i virtuální paměti a vývoj zobrazuje v grafu. Podporovány jsou Windows 9x/NT/2000/XP.

Ke stažení zde  | Velikost: 460 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám