Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (151.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se budeme věnovat zabezpečení citlivých dat a představíme vám bezplatný program, prostřednictvím kterého můžete ukrýt tajné soubory do obrázků. Dále nabídneme jednoduchý a přesto účinný program pro hardwarový i softwarový audit počítačů. A na konec nebude chybět malý program pro odpočítávání dní a hodin do významných událostí.

Článek

SecurEngine 4.0

Internet a elektronická pošta mají mezi informačními médii kromě obrovských předností i jednu poměrně slabou stránku, kterou je zejména u elektronické pošty její téměř nulové zabezpečení. Odeslaný e-mail, cestující internetem, totiž tvoří hlavička a otevřený text, který nechrání ani to nejjednodušší šifrování.

Z tohoto důvodu zasílání tajných a citlivých informací vyžaduje dodatečné šifrování. Nicméně i přesto nikdy nemůžeme vyloučit to, že tajná informace bude po cestě dešifrována. Většina šifer je totiž prolomitelných, otázkou je jen čas k tomu potřebný. A právě proto se poslední dobou u zvlášť citlivých dat využívá steganografie, prostřednictvím které je v praxi možné ukrýt tajnou informaci např. do obrázků z dovolené, u kterých nikoho ani nenapadne, že by mohly obsahovat nějaké tajné informace.

Zajímavostí je, že steganografii pravděpodobně využíval i terorista Usáma bin Ládin k označení cílů teroristických útoků. Podle deníku USA Today byla v Renoirově obrazu Le Moulin de la Baleťte ukryta fotografie ruské továrny na zbraně.

Steganografii však lze kromě nelegálních činností využít i pro ochranu citlivých obchodních nebo soukromých informací. A právě k tomuto účelu je určen program SecurEngine, který patří mezi to nejlepší v této oblasti.

Tento bezplatný program dokáže ukrýt libovolný soubor do nenápadného obrázku ve formátu BMP nebo JPEG. Navíc je možné soubor ukrýt i do TXT nebo WAVu. Pro přístup k tajné informaci musí uživatel vědět, že se v tomto obrázku ukrývá, mít nainstalován SecurEngine, a dále znát heslo.

Program dále nabízí klasické šifrování souborů, při kterém máte na výběr celkem šest různých šifrovacích algoritmů. Velice užitečná je možnost vytváření samodešifrovacích souborů, pro jejichž dešifrování stačí jen zadat heslo a druhá strana tedy nemusí mít nainstalován žádný šifrovací program. K dispozici je i nástroj pro bezpečné smazání citlivých dat tak, aby je již nebylo možné žádným způsobem obnovit.

Bezplatný SecurEngine není tedy jednoúčelovou utilitou, ale komplexním nástrojem pro zabezpečení citlivých dat. Obrovskou výhodou je kromě funkčnosti i jednoduché uživatelské rozhraní, a tak je možné program okamžitě začít používat bez jakéhokoliv studování návodu.

Ke stažení zde  | Velikost: 2,54 MB | Hodnocení: 9,5/10 ]

Belarc Advisor 6.1

Belarc Advisor využijí především správci sítí a nebo uživatelé starající se o větší počet počítačů. Tento program totiž umožní rychle a velmi snadno provést na každém počítači jeho audit. Program vyniká především svojí jednoduchostí a zároveň rychlostí, neboť audit provede během pěti až desíti vteřin. Výsledkem je přitom přehledný soupis informací o hardwarové i softwarové výbavě počítače ve formátu HTML, ze kterého snadno zjistíte kromě podrobných informacích o hardwarové výbavě počítače také např. volné místo na jednotlivých pevných discích či nainstalované tiskárny. Dále se dozvíte typ a verzi operačního systému a nainstalované "záplaty". Největší část výpisu přitom tvoří soupis nainstalovaného softwaru včetně jednotlivých licencí (sériových čísel). Program můžete bezplatně používat v případě osobního (nekomerčního) využití.

Ke stažení zde  | Velikost: 593 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Karen's Countdown Timer II

S tímto programem již nikdy nezapomenete různá výročí či další významné dny, neboť vás na ně včas upozorní. Jednotlivé události se přitom mohou opakovat denně, týdně, měsíčně, a nebo ročně. Karen's Countdown Timer II však, jak už z názvu vyplývá, není pouhým upomínkovačem, ale dokáže také zobrazit kolik dní, hodin, minut a dokonce vteřin ještě zbývá do zahájení jednotlivých událostí. Všechny zadané události se přitom zobrazují pod sebou v jednom okně, u kterého si ve Windows 2000/XP můžete nastavit průhlednost.

Ke stažení zde  | Velikost: 1,21 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám