Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (160.díl)

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším pokračování seriálu o užitečných programech, za které nemusíte zaplatit ani korunu, vám poradíme, jak ovládat vzdálený počítač. Dále nabídneme propracovaný hudební editor. A na závěr nechybí ani tip na program, prostřednictvím kterého si můžete změnit rozložení vaší klávesnice přesně podle vašich představ.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Divadlo Antonína Dvořáka. 7.9.2015. Výstava obrazů Jiřího Kuděly.Zleva: Kraj II., Kraj I.

Článek

Ultr@VNC 1.0.0 RC11d

Připadá vám možnost práce se stovky kilometrů vzdáleným počítačem, jako kdybyste právě seděli před ním, jako sci-fi? Pak jste asi zaspali dobu, neboť toto je dnes už realitou, a to dokonce běžně dostupnou pro každého z nás.

Díky programům pro vzdálené ovládání počítačů prostřednictvím počítačové sítě (a to nejen místní, ale i internetové) můžete např. ze svého domácího počítače kompletně ovládat váš počítač v práci a mít tak přístup ke všem dokumentům v něm uloženým. Odpadají tak starosti, když zapomenete ve svém firemním počítači nějaký dokument, na kterém jste chtěli v klidu o víkendu pracovat doma, a už se vám pro něj nechce přes celé město do práce vracet.

Pravděpodobně nejznámějším programem pro vzdálené ovládání je bezplatné VNC (Virtual Network Computing) pocházející z výzkumných laboratoří ATT v Cambridge. To však zdaleka není nejrychlejší a už vůbec ne nejdokonalejší. A právě proto vás dnes seznámíme s jeho propracovanější verzí v podání programu Ultr@VNC, který můžete používat, stejně jako VNC, zcela zdarma.

Ultr@VNC funguje úplně na stejném principu jako samotné VNC a tudíž se skládá ze serverové části a prohlížeče, přičemž serverovou část je třeba nainstalovat na počítač, který chcete ovládat, zatímco prohlížeč spustíte na druhém počítači, ze kterého budete vzdálený systém ovládat.

Nespornou výhodou Ultr@VNC je rychlost, která je podle mého subjektivního dojmu vyšší než u dříve recenzovaného programu VNC či dokonce i komerčního Remote Administratoru. Velkou zásluhu na tom jistě má i to, že před připojením si můžete zvolit jednu pěti kvalit zobrazení, od kterých se také odvíjí výsledná rychlost. Na pomalých internetových linkách je pravděpodobně nejlepší volbou varianta MODEM pracující při 256 barvách, zatímco při připojení přes rychlou lokální síť si můžete vychutnat všech 16,7 miliónů barev při zachování dostatečné rychlosti.

Samotná rychlost však není jedinou předností tohoto programu. Ten totiž navíc umožňuje snadno přenášet soubory mezi jednotlivými počítači a dále nabízí i možnost textového chatu mezi uživateli obou počítačů. Zároveň lze snadno prostřednictvím klávesových zkratek CTRL-C a V sdílet schránku mezi jednotlivými počítači.

Jedinou nevýhodou poslední verze Ultr@VNC je větší velikost instalačního balíčku, který se vzhledem k zabudovaným nadstandardním funkcím nevejde na jedinou disketu jako v případě klasického VNC.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,54 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Audacity 1.2.1

Audacity je pravděpodobně jedním z nejlepších snadno ovladatelných hudebních editorů, který si můžete zadarmo stáhnout z internetu. Program umožňuje nejen základní, ale i pokročilejší úpravy zvukových souborů ve formátech WAV, AIFF, MP3 i Ogg Vorbis. K dispozici je poměrně velké množství zvukových efektů včetně echa, změny tempa či speciálního nástroje pro odstranění šumu. Nechybí ani funkce určené pro mixování jednotlivých zvukových stop. Výhodou je přitom uživatelské rozhraní v češtině. Pokud často pracujete s hudbou, doporučuji program alespoň vyzkoušet. Komerčnímu SoundForge sice konkurovat svým rozsahem zdaleka nemůže, ale normálními uživateli má co nabídnout.

[ Ke stažení zde | Velikost: 2,93 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Microsoft Keyboard Layout Creator 1.3

Chtěli byste si vytvořit vlastní rozložení vaší klávesnice? Pak by vám mohl přijít vhod speciální program přímo od Microsoftu určený pro operační systémy Windows 2000/XP/2003, prostřednictvím kterého si můžete uspořádat jednotlivé klávesy na vaší klávesnici přesně podle vašich potřeb. Pro správnou instalaci programu je vyžadován nainstalovaný .NET Framework.

[ Ke stažení zde | Velikost: 4,6 MB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (154.díl)

V dnešním díle seriálu o užitečných programech, za které nemusíte zaplatit ani korunu, vám poradíme, jak jednoduše převést vaše hudební cédéčka do empétrojek....

Výběr článků

Načítám