Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (155.díl)

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět po týdnu vám přinášíme tři zajímavé programy, za které nemusíte zaplatit ani korunu. Dnes vám představíme download manager s méně obvyklými funkcemi. Poradíme, jak si udělat pořádek ve vašich empétrojkách. A na konec nabídneme alternativu k nejoblíbenějšímu přehrávači empétrojek.

Foto: archiv souboru

Noc na Karlštejně - P. Vítek a P. Švédová

Článek

Net Transport 1.83a

Dalším programem z řady download managerů, které by vám měly usnadnit stahování souborů ze sítě sítí, je bezplatný Net Transporter. Ten stejně jako většina ostatních programů umožňuje rozdělit stahovaný soubor na více menších částí, které pak stahuje současně, čímž se urychlí celý průběh stahování.

Přestože program na první pohled působí jednodušeji než ostatní download managery, nechybí zde žádná z pokročilých funkcí, které jsou u konkurenčních programů obvyklé. Jednotlivé soubory je např. možné třídit do kategorií, přičemž pro každou kategorii si můžete nastavit vlastní složku, do které se budou stažené soubory ukládat. Dále je možné omezit rychlost stahování z internetu, což oceníte zejména v případě, kdy chcete při stahování současně brouzdat internetem. Samozřejmostí je možnost přerušovaného stahování.

Stejně jako ve většině ostatních programů si i zde můžete nastavit vypnutí počítače či jen odpojení od telefonní linky po dokončení stahování. Jednotlivé soubory, které chcete stáhnout, můžete do programu zadat ručně, a nebo je přetáhnout na plovoucí ikonu Net Transportu.

Net Transporter však ve srovnání s konkurencí nabízí pokročilý plánovač stahování, který umožňuje nejen zahájit stahování určitého souboru v zadaný čas, ale má možnost pravidelného stahování stejného souboru vybrané dny v týdnu, což se hodí třeba v případě, kdy potřebujete stahovat v pravidelném intervalu aktualizovaný soubor (např. denně aktualizovaný ceník). V programu si přitom můžete nastavit, aby k názvu souboru přidal i datum a čas stažení, což je funkce, kterou u ostatních download managerů budete jen stěží hledat.

Další zajímavou funkcí, která vám může ušetřit spoustu času, je dávkové stahování. Budete-li potřebovat stáhnout např. padesát souborů označených archiv01-50.zip, nemusíte každý zadávat ručně, ale stačí použít tuto funkci, a ta se již sama postará, aby každý z těchto souborů byl regulérně stažen.

Uživatelské rozhraní programu je jednoduché a přehledné a zahrnuje i jednoduchý graf, ve kterém je znázorněna aktuální rychlost stahování. Čtenáři našeho seriálu jistě ocení i jeho lokalizaci do češtiny, kterou si můžete stáhnout odsud.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,51 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Katalog CD/MP3 1.01.09

Vlastníte rozsáhlou sbírku písniček ve formátu MP3 a přestáváte se v ní orientovat? Možná vám pomůže tento český program, který slouží k evidenci empétrojek. Prostřednictvím něho si můžete vytvořit přehlednou databází všech vašich empétrojek - stačí jen zadat cestu k nim a program na základě ID3 tagů vytvoří přehledný seznam všech vašich písniček či dokonce celých alb ve formátu MP3, který si můžete vytisknout nebo vyexportovat do formátů MS Excel či XML pro další zpracování. Vybrané písničky je možné přímo z programu pouštět prostřednictvím Winampu.

[ Ke stažení zde | Velikost: 943 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Sonique 2 beta

Omrzel vás již Winamp a chtěli byste zkusit jiný přehrávač? Pak můžete zkusit přehrávač Sonique 2.0, který nabízí výrazně futurističtější vzhled a přitom má téměř všechny nejdůležitější funkce, které znáte z Winampu. Stejně jako ve Winampu můžete přehrávat kromě muziky i videosekvence, vytvářet si vlastní playlisty, a nebo sledovat vizuální efekty při poslechu hudby. Druhá verze tohoto přehrávače je však v současné době ještě ve vývoji a tak nezřídka narazíte na různé chyby, které vás nakonec přesvědčí vrátit se k osvědčenému Winampu, alespoň do doby než vyjde finální verze Sonique.

[ Ke stažení zde | Velikost: 3,2 MB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (speciál)

V dnešním speciálním díle vám poradíme, jak počítač automaticky vypínat na noc a zároveň nabídneme přehled více než padesátky bezplatných programů zatříděných...

Výběr článků

Načítám