Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (154.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle seriálu o užitečných programech, za které nemusíte zaplatit ani korunu, vám poradíme, jak jednoduše převést vaše hudební cédéčka do empétrojek. Dále nabídneme měsíční kalendář a na závěr i malou utilitu, která vás zbaví spywaru.

Foto: Petr Brdičko

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Článek

Audiograbber 1.83

Empétrojky jsou bezesporu nejoblíbenějším hudebním formátem a o jejich popularitě svědčí i to, že už dávno nejsou jen doménou počítačů, ale cédéčko naplněné empétrojkami přehrajete i v nejnovějších autorádiích či HI-FI věžích s podporou formátu MP3.

Dnes vám proto představíme jeden z nejznámějších grabovacích programů, který je od počátku letošního února zcela zdarma (dříve stál 20 dolarů) a jehož prostřednictvím si můžete snadno a rychle převést vaše originální cédéčko do empétrojek.

Po spuštění Audiograbberu a vložení cédéčka do vaší mechaniky se v programu objeví výpis všech stop uložených na kompaktním disku, ve kterém označíte ty písničky, které budete chtít převést na empétrojky. Pak už jen stačí zatrhnout MP3 a kliknout na stejnojmennou ikonu. V následujícím dialogu si vyberete bitrate (ten ovlivňuje kvalitu a zároveň velikost empétrojek) a na konec kliknete na ikonu Grabuj!. Pro většinu skladeb postačí bitrate 192 Kbit/s. Pokud chcete uspořit místo při zachování vysoké kvality, můžete použít i variabilní (proměnlivý) bitrate. Výsledné soubory po dokončení celé operace najdete v adresáři, do kterého jste Audiograbber nainstalovali.

Pokud převádíte celé cédéčko do formátu MP3, doporučuji následně kliknout na ikonu Freedb, která zajistí spojení s databází FreeDB, prostřednictvím které je možné automaticky doplnit ID3 tagy převedených empétrojek o názvy jednotlivých písniček a informace o albu.

V případě, že jednotlivé písničky nemají stejnou úroveň hlasitosti, můžete použít normalizaci, která srovná hlasitost u všech písniček přibližně na stejnou úroveň. Jednotlivé stopy z hudebního cédéčka je možné v případě potřeby převést kromě formátu MP3 i na bezztrátový WAV. Ale takové písničky budou na pevném disku vašeho počítače zabírat přibližně desítinásobek toho, co zabírají uložené ve formátu MP3.

Uživatelské rozhraní Audiograbberu je poměrně jednoduché, ale přesto doporučuji stáhnout si českou lokalizaci. Pro správnou funkci programu je nutné kromě samotného instalačního balíčku stáhnout také poslední verzi MP3 Lame kodeku a ve vlastnostech Audiograbberu jej vybrat. MP3 Lame kodek nainstalujete tak, že z archivu rozbalíte soubor lame_enc.dll a ten nakopírujete do adresáře Audiograbberu.

Ke stažení zde  | Velikost: 1,58 kB | Hodnocení: 9/10 ]

AMP Calendar 1.5

Nevyhovuje vám malý měsíční kalendář zabudovaný ve vašich Windows? Pak by vás mohl zaujmout AMP Calendar, který dokáže zobrazit v jednom okně všech dvanáct měsíců v roce, a to dokonce i s čísly týdnů. Program nevyžaduje instalaci a pro rychlé zobrazení kalendáře stačí kliknout na ikonku v pravém panelu vedle hodin. Sami si můžete upravit i barevné provedení kalendáře.

Ke stažení zde  | Velikost: 315 kB | Hodnocení: 8/10 ]

HijackThis 1.97.7

Určitě se vám už stalo, že při surfování na vlnách internetu se vám sama od sebe změnila v prohlížeči vaše domovská stránka, která nyní nejde nastavit zpátky, a nebo např. při chybném zadání webové adresy se automaticky otevře místo chybové hlášky nějaký neznámý vyhledávač. Chcete-li se toho zbavit a obnovit původní stav, můžete použít malou utilitu HijackThis, která umožňuje vše vrátit do původního stavu a vymazat nežádoucí položky z registrů. Program je určen pouze pokročilým uživatelům a při jeho použití je nutné pečlivě vybrat pouze ty údaje v registrech, o kterých jste si jisti, že daný problém způsobují. Na druhou stranu, pokud smažete i něco, co jste nechtěli, je možné využít obnovení dat ze zálohy, kterou program automaticky vytváří.

Ke stažení zde  | Velikost: 153 kB | Hodnocení: 7,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (speciál)

V dnešním speciálním díle vám poradíme, jak počítač automaticky vypínat na noc a zároveň nabídneme přehled více než padesátky bezplatných programů zatříděných...

Výběr článků

Načítám