Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (153.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V další várce kvalitního softwaru zadarmo vám nabídneme výborný plánovací kalendář vycházející z projektu Mozilla. Dále poradíme, jak si vytvořit z vlastních fotografií spořič obrazovky. A konečně nabídneme také malou utilitu, která vám téměř okamžitě zjistí všechny dostupné informace o zadané doméně.

Foto: archiv Vista

Na trati

Článek

Mozilla Calendar

Internetový projekt Mozilla, pod který spadá vývoj stejnojmenného internetového prohlížeče, jenž má konkurovat doposud nejpoužívanějšímu Internet Exploreru, zná téměř každý, kdo se alespoň chvilku na internetu pohybuje. Součástí Mozilly je i poměrně kvalitní e-mailový klient, kterému však oproti plné verzi konkurenčního Outlooku chybí jedna podstatná funkce, kterou je organizér.

To se však nyní změní, neboť v rámci projektu Mozilla se vyvíjí dodatečný (a samozřejmě bezplatný) modul, který do Mozilly doplní plnohodnotný plánovací kalendář, který svými vlastnostmi bude odpovídat kalendáři zabudovaném v komerční verzi Outlooku. Již nyní máte možnost si vyzkoušet jednu z prvních verzí Mozilla Calendaru.

Uživatelské rozhraní a celá filosofie ovládání je (když si odmyslíme jiné grafické zpracování) velice podobné kalendáři v plné verzi Outlooku, což znamená, že na obrazovce máte aktuální pohled do vašeho diáře, malé okénko s měsíčním kalendářem a seznam úkolů. Mozilla Calendar má navíc ještě jedno okno, ve kterém se zobrazuje přehled všech (nebo jen vybraných) schůzek, ze kterého můžete přímo i jednotlivé schůzky vyhledávat.

Kalendář nabízí tři základní druhy pohledu: denní, týdenní a měsíční kalendář. Navíc je zde i speciální pohled označený jako multiweek, který dokáže zobrazit váš plán až na šest týdnů najednou. U každé schůzky si můžete nastavit kromě přesné doby jejího trvání, místa konání, doplňujících informací (včetně aktivní URL adresy) také i její status (potvrzená, předběžná či zrušená) a kategorii, do které patří. V nastavení programu si přitom můžete předdefinovat vlastní kategorie. Bohužel na rozdíl od Outlooku zatím Mozilla Calendar nedokáže jednotlivé události jakkoliv barevně odlišit, což je veliká škoda a snad to v dalších verzích bude vylepšeno. V současné verzi je možné v kalendáři barevně odlišit pouze záznamy pocházející z různých druhů kalendářů, kterých si můžete vést neomezený počet a přímo v programu mezi nimi přepínat.

Abyste nemuseli pravidelně opakované události zadávat pokaždé znova, můžete využít nastavení opakování, které nabízí možnost opakování události denně, týdně, měsíčně, ročně a nebo jen v určitých dnech v týdnu. Dokonce si  můžete nastavit i výjimky pro dny, ve kterých se událost nekonná (např. státní svátek). Samozřejmě u schůzek nechybí možnost připomenutí několik minut před jejím začátkem.

U seznamu úkolů platí v podstatě to samé jako u schůzek s tím, že místo čas ukončení schůzky zde zadáváte nejpozdější termín splnění úkolu a navíc dále máte možnost stanovat prioritu úkolu a to, zda již byl úkol zcela nebo jen z části splněn. Zcela splněný úkol se pak zobrazí v seznamu přeškrtnutý.

Mozilla Calendar je v současné době ve vývoji a tak se nelze divit tomu, že ve srovnání s Outlookem je třeba doladit některé detaily. Přesto je již nyní poměrně přehledný a svými funkcemi se vyrovná komerčnímu Outlooku. Ve srovnání s ním chybí pouze propracované možnosti týmového vedení kalendářů. Pokud však toto nepotřebujete a budete kalendář používat jen pro plánování svého času, poskytne Mozilla Calendar vše co kalendář v Outlooku.

Osobně si myslím, že je docela škoda, že Mozilla Calendar zatím nefunguje jako samostatný program a pro svoji práci vyžaduje mít nainstalovanou Mozillu, protože kvalitních bezplatných plánovacích kalendářů není na internetu zas tak mnoho a Mozilla Calendar by jistě ocenili i uživatelé, kteří Mozillu nepoužívají a nechtějí si ji jen kvůli kalendáři instalovat na svůj počítač.

Návod k instalaci: Stáhněte si z těchto stránek Mozilla Calendar určený přesně pro vaši verzi Mozilly. Instalaci provedete tak, že stažený soubor přetáhnete myší do okna spuštěné Mozilly. Po restartu Mozilly, který je nutný pro dokončení instalace, pak jen vyberete z menu prohlížeče Window/Calendar.

Ke stažení zde  | Velikost: 990 kB | Hodnocení: 9,5/10 ]

SaverWiz 1.1

Nebaví vás již standardní spořiče obrazovky a chtěli byste si vytvořit originální spořič z vlastních fotografií? S programem SaverWiz to není žádný problém - dokonce je to velice jednoduché. Po spuštění programu se zobrazí průvodce, ve kterém si vyberete, jaké fotografie chcete pro spořič použít. Ke každé vaší fotografii přitom můžete zadat i její stručný popisek. Dále zadáte název vašeho spořiče, dobu zobrazení jedné fotografie a nakonec si vyberete jeden z více než třiceti efektů. Po vytvoření spořiče si ho můžete nejprve prohlédnout a následně i jedním kliknutím nainstalovat. S tímto programem si dokáže vlastní spořič vytvořit opravdu úplně každý.

Ke stažení zde  | Velikost: 900 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Karen's WHOIS

Chtěli byste vědět, komu patří určitá doména či kdo je jejím technickým správcem? Pak stačí zadat název domény do tohoto programu a okamžitě se vám zobrazí veškeré informace o dané doméně. Není třeba tedy tyto informace složitě hledat na webových stránkách správce národní domény (u nás např. CZ.NIC). Kromě jmenné adresy je možné zadat přímo i IP adresu. Výsledný výpis informací o doméně je možné zkopírovat do schránky např. pro pozdější vytištění či další zpracování v počítači.

Ke stažení zde  | Velikost: 1,05 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (speciál)

V dnešním speciálním díle vám poradíme, jak počítač automaticky vypínat na noc a zároveň nabídneme přehled více než padesátky bezplatných programů zatříděných...

Výběr článků

Načítám