Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (159.díl)

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním seriálu vám poradíme, jak snadno a rychle převést hudební stopy z cédéčka do hudebního formátu Ogg Vorbis, který není zatížen žádnými licenčními poplatky. Dále představíme poslední verzi oblíbeného programu pro testování výkonu pevných disků. A na závěr nebude chybět užitečný program, jenž vás zbaví spywaru.

Foto: Reverend Peyton’s Big Damn Band

Reverend Peyton’s Big Damn Band

Článek

FreeRIP 2.7

Empétrojky jsou sice stále nejoblíbenějším hudebním formátem na internetu, ale z důvodů licenčních poplatků začíná být stále aktuálnější formát Ogg Vorbis, který je dílem studentů a tudíž i úplně oproštěn od jakýchkoliv poplatků.

Navíc tento, pro mnohé čtenáře možná neznámý, formát nabízí minimálně srovnatelnou (či dokonce ještě o trochu lepší) kvalitu zvuku při shodném datovém toku (bitrate). O jeho kvalitách hovoří i to, že je standardně podporován poslední verzí Winampu.

V dnešním díle našeho seriálu vám proto poradíme, jak zadarmo uložit písničky z cédéčka právě do formátu Ogg Vorbis, jehož soubory poznáte podle koncovky ogg. K tomuto účelu je určen poměrně kvalitní program FreeRIP, prostřednictvím kterého snadno převedete jednotlivé hudební stopy z cédéčka přímo do Oggu a navíc díky propojení s internetovou databází FreeDB si můžete nechat i automaticky vyplnit ID3 tágy jednotlivých písniček o jejich názvy.

Samozřejmostí je možnost nastavení kvality jednotlivých písniček, jak jste zvyklí u empétrojek. To najdete v menu CD/Options/Encoding, kde si můžete vybrat i proměnlivý bitrate, kdy část záznamu, která neobsahuje vysoké kmitočty, se ukládá s nižší datovým tokem a tudíž ušetříte místo bez slyšitelné ztráty kvality.

Kromě kvalitního převodu písniček do formátu Ogg Vorbis můžete ukládat jednotlivé hudební stopy z cédéčka i do empétrojek či dokonce do nekomprimovaného formátu WAV.

Obrovskou výhodou je i možnost převodu mezi jednotlivými formáty, kterou najdete v menu Tools. Snadno si tak můžete převést empétrojky do Oggu nebo i opačně.

Ovládání programu je velice intuitivní a snadné, takže převést hudební cédéčko do Oggu dokáže s tímto programem úplně každý, kdo alespoň trochu zvládá základy angličtiny. Kromě toho FreeRIP velice dobře poslouží i k převodu do empétrojek, pokud chcete zůstat věrni tomuto tradičnímu formátu.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,23 MB | Hodnocení: 9,5/10 ]

HDTach 3.0 beta

Pokud jste si už někdy chtěli otestovat výkon svého pevného disku, pak jistě znáte program HDTach, který dokáže zjistit rychlost čtení, průměrnou přístupovou dobu, a vytížení procesoru při práci s diskem. Třetí (zatím testovací) verze HDTachu přináší, kromě lepší přesnosti měření, řadu změn, přičemž hlavní novinkou je databáze výsledků, díky které můžete porovnat své výsledky s jinými disky. Své výsledky také můžete do databáze uložit nebo uploadnout na web. Nově lze i zoomovat ve výsledném grafu. Program zatím podporuje pouze operační systémy Windows 2000 a XP.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,03 MB | Hodnocení: 8/10 ]

CWShredder 1.57.0

Internet s sebou přináší kromě celé řady výhod i nemálo rizik, jak chytit do svého počítače vir či poslední dobou i obtěžující spyware. Zejména s Internet Explorerem je velice pravděpodobné, že se ve vašem počítači dříve či později usídlí obtěžující spyware, který vám v prohlížeči změní domovskou stránku, která už nepůjde normálním postupem změnit. Jednou z možností, jak se s tím vyrovnat, je použít již dříve recenzovaný nastroj HijackThis. Pokud ale ten nepomůže, je ten pravý čas stáhnout si CWShredder, který dokáže odstranit více než čtyřicítku různých škodlivých prográmků. Stačí ho jen spustit, zavřít všechna okna IE, a o nic dalšího se již nemusíte starat.

[ Ke stažení zde | Velikost: 134 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (154.díl)

V dnešním díle seriálu o užitečných programech, za které nemusíte zaplatit ani korunu, vám poradíme, jak jednoduše převést vaše hudební cédéčka do empétrojek....

Výběr článků

Načítám