Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (158.díl)

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V další várce softwaru zadarmo vám nabídneme kvalitní souborový manažer ve stylu Nortona s řadou užitečných funkcí. Dále poradíme, jak obnovit omylem smazané snímky z digitálního fotoaparátu. A na závěr nabídneme i přehledný elektronický adresář.

Foto: archiv autora

V době natáčení Holky na zabití byla Dagmar Veškrnová studentkou herectví na brněnské JAMU.

Článek

freeCommander 2004.3

Celosvětová pavučina je plná nejrůznějších souborových manažerů, které si kladou za cíl nahradit uživateli ne vždy oblíbeného průzkumníka, jenž je součástí operačních systémů Windows. Většina z nich se drží již před lety zavedeného dvoupanelového zobrazení z legendárního Nortonu Commanderu a ani dnešní program freeCommander není v tomto směru výjimkou. Uživatelé zvyklí na tento druh programů přivítají i shodné klávesové zkratky pro základní operace (např. F5 pro kopírování, F6 pro přesunutí, F8 pro mazání...).

Pokud jste tedy již někdy pracovali s Nortonem, jistě už dále nemusím podrobně popisovat způsob ovládání freeCommanderu, protože je velice podobný. Místo toho se spíše zaměřím na pokročilejší funkce, kterých tento program nabízí poměrně veliké množství.

První z nich je možnost komprimace souborů do archivů ZIP. Přímo ve freeCommanderu můžete jedním kliknutím vytvořit samospustitelné archivy, které mohou být chráněny heslem. Vestavěný ZIP pakovač přitom umožňuje nastavit stupeň komprese a dokáže i rozdělit výsledný archiv na více menších částí, což se hodí při přenášení velkých souborů na disketách nebo jiném výměnném médiu.

Pro rozdělení velikého souboru na menší části kromě ZIP pakovače můžete použít i speciální funkci "Rozdělit", která toto provede, aniž byste museli soubor komprimovat. Výsledkem je vždy první samospustitelný soubor, kterým kdykoliv zase soubory sloučíte do jednoho, a to aniž byste museli mít nainstalován na druhém počítači freeCommander.

Samostatnou zmínku si zaslouží i pokročilé hledání souborů, které umí prohledávat i komprimované archivy a textové soubory. Samozřejmostí je možnost omezení hledání na soubory ve vámi stanovené velikosti. Na rozdíl od průzkumníku, v tomto programu můžete snadno změnit u každého souboru všechny jeho atributy, a to včetně datumů.

Náročnější uživatelé ocení možnost uložení obsahu vybraného adresáře do textového souboru či porovnávání obsahu jednotlivých adresářů, což jsou funkce, které byste v průzkumníku těžko hledali.

freeComander je po podrobnějším prozkoumání velice dobře vybavený bezplatný souborový manažer, který je jednou z možných alternativ k průzkumníku, jenž ocení především uživatelé zvyklí na práci se soubory ve stylu Nortona. Výhodou je i česká lokalizace, která je součástí tohoto, původem polského, programu.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,15 MB | Hodnocení: 9/10 ]

PC Inspector Smart Recovery 4.44

Digitální fotoaparáty už dávno nejsou nic neobvyklého a téměř každý jeho majitel se už určitě setkal s tím, že si omylem smazal paměťovou kartu a jistě si dokážete představit, jak zamrzí, když si smažete např. stovku snímků z dovolené. A právě v tomto případě může pomoci program Smart Recovery, který umožňuje snadno obnovit smazané snímky, a to i třeba z naformátované paměťové karty. Program pracuje ve dvou režimech, přičemž pokud se nepodaří obnovit snímky v rychlém režimu, je třeba zvolit režim označený jako "Intensive Mode", který je sice výrazně pomalejší, ale za to je při obnovování omylem smazaných fotografií pečlivější.

[ Ke stažení zde | Velikost: 6,08 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

PhoneDeck 1.3

Pokud hledáte elektronický adresář, do kterého byste si mohli zapisovat všechny své kontakty, pak právě pro vás je určen program PhoneDeck, který už na první pohled zaujme přehledností, což oceníte zejména v případě, že máte ve svém papírovém adresáři stovky záznamů a těžko se v něm už orientujete. Přehlednost podtrhuje řazení jednotlivých kontaktů pod jednotlivá písmena, podobně jako jste zvyklí v papírovém adresáři. Program přitom umožňuje ke každému kontaktu přiřadit velké množství záznamů a pro rychlý přístup ke kontaktům můžete použít i funkci hledání. Vzhledem k jinak skvělému programu trochu zamrzí jakákoliv možnost vytištění adresáře na papír.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,41 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám