Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (144.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní díl našeho seriálu celý věnujeme bezplatnému komunikačnímu programu Miranda, který patří mezi nejlepší nástroje pro Instant Messaging. Zároveň poradíme, jak si ještě rozšířit jeho funkčnost a nabídneme tipy na pluginy, které by vám rozhodně neměly chybět.

Foto: Aleš Plevka

Pietní akt je každoroční připomínkou památky zabitých prvorepublikových četníků, kteří zahynuli při obraně vlasti v Habersbirku 13. září 1938.

Článek

Instant Messaging se stává stále častěji používaným prostředkem komunikace v síti internet. Připomeňme jen, že jeho hlavní výhodou je možnost komunikace mezi uživateli sítě sítí v reálném čase.

V současné době o přízeň uživatelů bojuje několik vzájemně nekompatibilních programů, přičemž každý z nich umožňuje bezprostřední komunikaci mezi uživateli internetu. Nejpopulárnější je stále ICQ (I Seek You), které se však s posledními verzemi stává stále náročnější, vzhledem k přibývajícímu množství funkcí složitěji ovladatelné a navíc obsahuje reklamy.

Na začátku letošního roku jsme vám v rámci našeho seriálu poprvé představili rychlejší, méně náročnou a snadněji ovladatelnou alternativu k ICQ v podobě bezplatného komunikačního programu Miranda. Od té doby se však Miranda o poznání změnila a dozrála ve vyspělý komunikační program, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Poslední verze 0.3.2, která byla vydána v polovině minulého týdne, si stále zachovává přednosti prvních verzí (mezi než patří jednoduché a přehledné uživatelské rozhraní, malá náročnost, absence reklam) a přitom podporuje již v základním balíčku pět komunikačních protokolů (ICQ, AIM, MSN, Jabber a IRC). A k tomu se ještě stále vejde na jednu obyčejnou 3,5" disketu. Samozřejmostí je česká lokalizace či možnost upravení vzhledu pomocí skinů.

Jednou z obrovských výhod Mirandy je její otevřenost a možnost rozšíření funkčnosti prostřednictvím více než 150 pluginů, které jsou k dispozici na těchto stránkách. Chtěli byste např. ovládat váš Winamp přímo z Mirandy? S tímto pluginem to nebude žádný problém...

Přidejte si do Mirandy nové funkce...

Samotný instalační balíček Mirandy sice většině uživatelů postačí. Ale proč si její funkčnost ještě o trochu nerozšířit, když je k dispozici celá řada pluginů, prostřednictvím kterých se vám Miranda bude ovládat ještě mnohem pohodlněji.

Jednou z nejslabších stránek Mirandy je historie zpráv, jejíž pojetí v základním balíčku Mirandy má k dokonalosti opravdu hodně daleko. Při bližším prozkoumání nabídky pluginů však zjistíte, že si svou Mirandu můžete doplnit o plugin History++, který nabízí přehlednou historii zpráv od jednotlivých uživatelů a zároveň umožňuje celou konverzaci nebo jen její část uložit do textového souboru, HTML nebo dokonce XML. A někteří z nás jistě využijí i možnost zaheslování konverzace se všemi nebo jen vybranými uživateli.

Další plugin, který by vám neměl chybět, nese označení Pop-Up a umožňuje ve spojení s ostatními pluginy zobrazení řady zajímavých informací přímo na vaší pracovní ploše. Doporučuji současně nainstalovat plugin NewEventNotify, který automaticky zobrazuje příchozí zprávy na vaší ploše. Pokud používáte Winamp, můžete si stáhnout ještě plugin WinampNotify, který na stejném místě zobrazuje název právě přehrávané písničky. Uživatelé sdílející soubory v síti zase ocení informace o tom, kdo je právě připojen k vašemu počítači a jaké soubory právě používá.

A poslední zásuvný modul, který doporučuji do Mirandy doplnit, se jmenuje Status Floater a umožňuje vytváření plovoucích lišt s jednotlivými uživateli, podobně jako to umí ICQ. Zároveň prostřednictvím tohoto pluginu můžete být automaticky upozorňování o změně stavů všech nebo jen vybraných uživatelů. K dispozici jsou poměrně široké možnosti nastavení.

Miranda IM 0.3.2

Výhody:

+ podpora několika IM protokolů

+ podpora několika IM protokolů+ snadné a přehledné ovládání

+ podpora několika IM protokolů+ snadné a přehledné ovládání+ rychlost a malé paměťové nároky

+ podpora několika IM protokolů+ snadné a přehledné ovládání+ rychlost a malé paměťové nároky+ nemusí se instalovat a vejde se na jednu disketu

+ podpora několika IM protokolů+ snadné a přehledné ovládání+ rychlost a malé paměťové nároky+ nemusí se instalovat a vejde se na jednu disketu+ neobsahuje reklamy

+ podpora několika IM protokolů+ snadné a přehledné ovládání+ rychlost a malé paměťové nároky+ nemusí se instalovat a vejde se na jednu disketu+ neobsahuje reklamy+ ideální pro GPRS připojení

+ podpora několika IM protokolů+ snadné a přehledné ovládání+ rychlost a malé paměťové nároky+ nemusí se instalovat a vejde se na jednu disketu+ neobsahuje reklamy+ ideální pro GPRS připojení+ česká lokalizace a skiny

+ možnost rozšíření funkčnosti pluginy

Nevýhody:

- oproti ICQ méně funkcí v základním instalačním balíčku

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (133.díl)

Dnes vám přinášíme další tři užitečné programy, za jejichž používání nemusíte zaplatit ani korunu. První z nich vám pomůže odstranit šum z vašich digitálních...

Výběr článků

Načítám