Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (133.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes vám přinášíme další tři užitečné programy, za jejichž používání nemusíte zaplatit ani korunu. První z nich vám pomůže odstranit šum z vašich digitálních fotografií, druhý slouží ke komfortnímu přejmenování souborů a poslední vám podá podrobné informace o procesoru ve vašem počítači.

Foto: Jana Digrinová

Zámek Mníšek pod Brdy své brány nezavírá a zve k návštěvě dospělé, ale i děti.

Článek

Neat Image 2.6

Digitální fotografie si získává stále více příznivců, a to především kvůli neustále se zvyšující kvalitě digitálních snímků a zároveň klesajícím cenám digitálních fotoaparátů. A právě majitelé digitálních fotoaparátů nejvíc ocení program, který vám dnes představíme.

Ne každý snímek se totiž podaří přesně tak, jak bychom si představovali. A zejména u nočních snímků nebo u snímků pořízených za špatných světelných podmínek se často u digitální fotografie setkáváme s poměrně hodně patrným šumem. Ten vzniká v případech, kdy automatika fotoaparátu (nebo sám uživatel) nastaví vyšší ISO. Výsledkem je sice světlejší fotografie, ale s rostoucím ISO se začíná viditelně projevovat šum a tudíž klesá kvalita snímku.

Ale i z takového snímku je možné v počítači udělat téměř bezchybnou fotografii, jak jsem se sám přesvědčil po vyzkoušení programu Neat Image. Ten dokáže snadno a celkem účinně odstranit šum jak z digitálních fotografií, tak i z klasických skenovaných snímků. Nejlepších výsledků přitom dosahuje u digitálních fotografií pořízených za šera. Podporovány jsou snímky ve formátech JPEG, TIFF nebo BMP.

Ovládání programu vyžaduje základní znalost práce s grafickými aplikacemi a umožňuje uživateli mít celý proces plně pod kontrolou u každé fotografie. K tomu slouží velké množství nastavení, která ovlivňují výsledný obrázek. Neat Image nabízí při každé změně parametrů možnost náhledu na vámi zvolené části fotografie. To je velice užitečná funkce, neboť samotný proces odstranění šumu z fotografií je poměrně složitý a u snímků s vysokým rozlišením může trvat i několik minut, v závislosti na výkonu vašeho počítače. Na počítači s Athlonem XP 1700+ a 256 MB operačním paměti trvalo odstranění šumu z dvoumegapixelového snímku přibližně minutu a 15 vteřin.

:: Ukázka ze stránek NeatImage.com: Vlevo původní snímek, vpravo snímek s odstraněným šumem ::

Při troše experimentování s nastavením programu se mi podařilo i u fotografií pořízených při ISO 800 (a tudíž obsahující velmi patrný šum) dosáhnout nečekaně dobrých výsledků, takže si program plně zaslouží naše téměř desítibodové ohodnocení.

Pozn.: Program je označen jako demoverze, ale jeho funkčnost není při použití k nekomerčním účelům nijak omezena.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,07 MB | Hodnocení: 9,5/10 ]

Ant Renamer 2.05

Ant Renamer, jak už z názvu vyplývá, slouží k hromadnému přejmenování souborů dle vašich požadavků. Program vyniká velice pěkně zpracovaným a zároveň přehledným uživatelským rozhraním a nabízí opravdu velmi široké možnosti včetně úpravy názvu souborů podle ID3 tagů u empétrojek. Ant Renamer umožňuje vrácení poslední akce zpět a zapisuje veškeré provedení úpravy do textového souboru (logu). Samozřejmostí je i náhled, prostřednictvím kterého uvidíte, jaké budou nové názvy souborů ještě před provedením jakékoliv úpravy. Ant Renamer je určitě jedním z nejlepších a nejpropracovanějších programů svého druhu.

[ Ke stažení zde | Velikost: 996 kB | Hodnocení: 10/10 ]

WCPUID 3.1a

Tento malý program umí zjistit podrobné informace o procesoru ve vašem počítači. Dozvíte se jeho přesnou taktovací frekvenci, multiplikátor, frekvenci systémové sběrnice, velikost vyrovnávací paměti, typ patice a jaké podporuje rozšířené instrukční sady (MMX, SSE, 3DNow!). Veškeré údaje lze uložit jako BMP obrázek nebo jako text do schránky.

[ Ke stažení zde | Velikost: 272 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám