Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (137.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle seriálu o užitečných programech vám nabídneme program, pomocí kterého si můžete důkladně otestovat monitor a odhalit všechny jeho nedostatky ještě před jeho nákupem. Dále představíme přehledný měsíční kalendář a malou utilitu, která odkryje v programech uložená hesla.

Foto: Policie ČR

Hodonínská varna

Článek

Nokia Monitor Test

Přestože hitem letošního roku jsou neustále vylepšované LCD displeje, stále ještě mnozí z nás dávají přednost klasickému CRT monitoru. Běžní uživatelé kvůli výrazně nižší ceně a profesionálové zase kvůli věrnějšímu barevnému podání, které je stále ještě slabinou většiny LCD displejů.

Výběr a nákup monitoru však není vůbec jednoduchou záležitostí, neboť na rozdíl od LCD panelů se kvalita obrazu monitoru od stejného výrobce a dokonce často i stejného typu může značně lišit. A tak záleží hlavně na štěstí, jaký kus si odnesete. Před koupí ať už nového nebo bazarového monitoru je tedy dobré si monitor nejprve odzkoušet a případně si vybrat jiný kus. Rozhodně tak předejdete tomu, abyste si domů odnesli monitor s rozostřeným obrazem, ze které ho vás po jakékoliv delší práci bude bolet hlava.

Některé vady na monitoru poznáte okamžitě, jiných si však při letmém pohledu nevšimnete. A právě proto doporučuji si při nákupu monitoru na disketě s sebou vzít freewarový Nokia Monitor Test, pomocí kterého snadno odhalíte většinu nedostatků. Rozumný prodejce vám jistě umožní otestovat monitor tímto programem.

Nokia Monitor Test je určen pro všechny typy monitorů (nejen od Nokie) a skládá se z několika testovacích obrazovek, podle kterých snadno odhalíte špatnou geometrii obrazu, neostrosti obrazu, "pumpování obrazu" při rychlém střídání odlišných barev, špatnou homogenitu barev, viditelné moaré a řadu dalších nedostatků, se kterými se u monitorů můžete setkat. Zároveň se program hodí i u už zakoupeného monitoru při dolaďování různých nastavení, které většina monitorů umožňuje měnit pomocí on-screen menu a obraz si tak přizpůsobit svým požadavkům. Testovací obrazce vám tak pomohou např. při nastavování geometrie obrazu či nastavení správného jasu a kontrastu.

Výhodou programu je, že se nemusí instalovat a po rozbalení zabírá pouhých 600 kB, takže se bez problémů vejde na disketu.

[ Ke stažení zde | Velikost: 374 kB | Hodnocení: 9/10 ]

ShowPass 1.01

Tento malý program vám dokáže pomoci v případě, kdy zapomenete heslo třeba k vašemu e-mailovému účtu a přitom ho máte zadáno ve vašem poštovním programu, jenže místo něj jsou zobrazeny jen hvězdičky. Pro zobrazení hesla stačí jen lupou najet na hvězdičky a v programu se okamžitě zobrazí skryté heslo. ShowPass spolehlivě funguje s celou řadou různých aplikací včetně Outlooku, ale najdou se i aplikace, kde vám ani on nepomůže. Program funguje ve Windows 95/98/ME/NT/2000/XP.

[ Ke stažení zde | Velikost: 7 kB | Hodnocení: 7,5/10 ]

Calendar 2.0

Pokud často zapomínáte, pak pro vás je určen tento malý a zároveň přehledný měsíční kalendář, který obsahuje malá okénka, do nichž si můžete poznamenat důležité události, úkoly a schůzky. V případě více poznámek v jednom dni si můžete po straně programu nechat zobrazit textový sloupec, na který se vejde i delší text. V kalendáři můžete snadno vyhledávat a nebo si ho i vytisknout. Osobně bych však uvítal možnost zvýraznění textu u jednotlivých záznamů.

[ Ke stažení zde | Velikost: 164 kB | Hodnocení: 7/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám