Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (136.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes vám představíme další tři programy, za které nemusíte zaplatit ani korunu. Prvním z nich je program pro archivaci souborů, který nabízí mnohem lepší kompresní poměr než běžně používané formáty ZIP a RAR. Dále nabídneme oboustranný španělsko-český slovník a na závěr také přehledný úkolovník.

Foto: PČR Prostějov
Článek

7-Zip 3.09.01 beta

Místa na pevném disku není nikdy dost a právě proto mnoho z nás používá alespoň jeden z mnoha programů určených pro kompresi souborů, které dokáží snížit velikost souborů leckdy až na polovinu. Mezi nejoblíbenější a zároveň asi i nejčastěji používané formáty patří ZIP a RAR. Na internetu však najdete ještě řadu dalších, méně známých. A právě jedním z takových je i v současné době vyvíjený formát 7z. Ten si zaslouží vaši pozornost především kvůli tomu, že nabízí bezkonkurenční kompresní poměr. Ve srovnání s běžně používaným formátem ZIP můžete ušetřit dalších více než 50 % místa na vašem pevném disku.

V rámci našeho testování jsme provedli srovnání s formáty ZIP, ARJ a RAR na vzorku 160 souborů (většinou dokumentů MS Office) o celkové velikost 28 MB. U všech programů jsme zvolili nejvyšší možný stupeň komprese a výsledky najdete v následující tabulce.

Program (formát)VelikostDoba komprese
7zip (7z)10 MB48 sec.
Winzip 8.1 (zip)16,5 MB8 sec.
WinRar 3.2 (rar)14,6 MB27 sec.
ARJ 2.81a (arj)16,4 MB12 sec.

Podle našeho testu je formát 7z jednoznačným vítězem ve výsledné velikosti souboru, neboť dokázal z 28MB vzorku dat vytvořit komprimovaný archiv o velikosti pouhých 10 MB. S velkým odstupem ho následuje formát RAR s archivem o velikosti 14,6 MB. Daní za účinnost komprese je však výrazně nižší rychlost komprese než u konkurenčních formátů, které na zabalení testovaného vzorku dat potřebovaly několikanásobně méně času. Záleží tedy pouze na vás, zda dáte přednost nižší velikosti archivu nebo rychlosti. Každopádně v účinnosti komprese formát 7z vede s velkým přehledem.

Pro kompresi a dekompresi archivů v tomto formátu je k dispozici bezplatný program 7-Zip, který kromě formátu 7z dokáže pracovat i s celou řadou dalších formátů jako je např. ZIP, ARJ či RAR. Jeho uživatelské rozhraní je však poněkud strohé a neobsahuje v současné verzi ani žádné ikonky, které by ulehčily jeho ovládání. Veškeré operace tudíž musíte provádět prostřednictvím menu, které je ovšem i v českém jazyce.

Vzhledem k malému rozšíření tohoto formátu oceňuji možnost vytváření samorozbalovacích archivů (archiv se zvětší o 67 kB) a nechybí ani možnost ochrany archivu heslem.

[ Ke stažení zde | Velikost: 929 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Česko - španělský slovník

Pokud se učíte španělsky nebo jste se rozhodli vyrazit do Španělska, mohl by se vám hodit tento malý oboustranný česko-španělský elektronický slovník, který obsahuje základní slovní zásobu v rozsahu přibližně 2500 hesel. To sice není mnoho, ale zato program umožňuje přidávat nová slovíčka. Slovník zabírá minimum místa na pracovní ploše a dále obsahuje pravidla výslovnosti a základní přehled gramatiky včetně nepravidelných sloves, zájmen a číslovek.

 [ Ke stažení zde | Velikost: 292 kB | Hodnocení: 6,5/10 ]

To-Do List 1.16

Často zapomínáte? Pak pro vás je určen tento malý program, do kterého si můžete zaznamenávat všechny své úkoly a po jejich splnění si je odškrtnout. To-Do List umožňuje vést si přehledný seznam úkolů a v případě potřeby si ho i vytisknout. Jednotlivé úkoly jsou barevně odlišeny podle vámi stanovené priority a u každého úkolu si můžete zvolit nejpozdější termín splnění. To-Do List si můžete minimalizovat do systémové lišty vedle hodiny, odkud k němu budete mít rychlý přístup. Program nenabízí žádné nadstandardní funkce, ale zato je jednoduchý a přehledný, a svoji základní funkci splňuje dobře. Na stránkách autora je k dispozici i lépe vybavené verze, ale ta již není zadarmo.

[ Ke stažení zde | Velikost: 448 kB | Hodnocení: 7,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám