Hlavní obsah

Tvoje rodina není anonymní. Vyděrač dál tlačí na majitele Seznamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámý vyděrač dál tlačí na majitele společnosti Seznam.cz Iva Lukačoviče, neštítí se přitom uchýlit se i k výhrůžkám týkajícím se nejen firmy, ale také rodiny. Lukačovič již v sobotu vypsal milionovou odměnu pro toho, kdo s dopadením vyděrače pomůže.

Foto: Profimedia.cz

Domovská stránka Seznam.cz

Článek

Další komunikaci s vyděračem zveřejnil sám Lukačovič v neděli na Twitteru. „Pošli alespoň 0,5 bitcoinu (v přepočtu zhruba 315 000 Kč) a začneme vyjednávat,“ napsal vyděrač v jednom z e-mailů.

V něm přímo zmiňuje, že jeho aktivity proti společnosti Seznam.cz ustanou, pokud Lukačovič zaplatí alespoň 9,43 bitcoinu, což je podle aktuálního kurzu více než šest milionů korun. V dřívějších zprávách si přitom vyděrač řekl o 12,7 bitcoinu (přes osm milionů korun).

„S teroristy a vyděrači se nevyjednává,“ má jasno v dalším postupu Lukačovič, který očekává, že vyděrače dřív či později někdo „práskne“.

Hrozil bombou, teď chce peníze. Majitel Seznamu nabízí miliony za dopadení vyděrače

Bezpečnost

Milionová odměna za dopadení a odsouzení

I proto majitel Seznamu vypsal tučnou odměnu. „Nabízím několik milionů korun jako odměnu za vypátrání a pravomocné odsouzení majitele této bitcoinové peněženky. Dostaneš tolik milionů korun, kolik on dostane let natvrdo,“ prohlásil majitel Seznamu.

Připojil i adresu bitcoinové peněženky, na kterou chce vyděrač zaslat výkupné. Je to bc1q5emlck4402nlctp3ss7cewkc4nsrewwujh0jd7.

„Pokud půjde sedět na pět let, ty dostaneš pět milionů korun,“ upřesnil Lukačovič s tím, že kvůli vyděračskému e-mailu se obrátí na policii.

Přihlásil se k bombovému útoku

Neznámý vyděrač se přihlásil k anonymnímu oznámení o umístění bomby ve společnosti Seznam.cz z roku 2021. Tehdy policisté evakuovali deset budov, protože údajný útočník do jedné z nich prý umístil bombu.

I když se žádná nakonec nenašla, práci to tehdy zkomplikovalo více než 3000 lidem. Kriminalisté se tehdy snažili anonymního oznamovatele dopadnout, ale marně.

A podobně chce vyděrač škodit dál. „Kromě toho, že si uděláte (ve firmě, pozn. red.) požární cvičení, v případě nesplnění podmínek začneme mluvit o rodině. Není tak anonymní, jak si myslíš,“ stojí ve výhružném e-mailu.

Vyděračské e-maily nejsou výjimečné

Vyděračské e-maily nejsou bohužel v zahraničí ani tuzemsku ničím novým. Kyberzločinci se často schovávají za anonymitu kryptoměn, čímž výrazně minimalizují šanci na dopadení i v případě, že jejich vyhlédnuté cíle skutečně zaplatí. Policii se podaří vyřešit jen zlomek takových kybernetických útoků.

Vyděrači navíc umí bravurně nejrůznější internetové nástroje využívat ve svůj prospěch, Řeč je například o ProtonMailu, který je často označován za nejbezpečnější e-mail na světě, protože zprávy jsou šifrované. Vystopování majitele schránek je velmi složité, v některých případech – například s použitím VPN – prakticky nemožné.

Česku hrozí útoky ransomwaru, varoval NÚKIB

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám