Hlavní obsah

Hrozil bombou, teď chce peníze. Majitel Seznamu nabízí miliony za dopadení vyděrače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámý vyděrač se obrátil přímo na majitele společnosti Seznam.cz Iva Lukačoviče, po kterém požaduje miliony. Pokud mu nevyhoví, bude údajně firmu terorizovat. Lukačovič si to nechce nechat líbit, a tak na pomoc s dopadením vyděrače vypsal milionovou odměnu.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Neznámý vyděrač se přihlásil k anonymnímu oznámení o umístění bomby ve společnosti Seznam.cz z roku 2021. Tehdy policisté evakuovali deset budov, protože údajný útočník do jedné z nich prý umístil bombu.

I když se žádná nakonec nenašla, práci to tehdy zkomplikovalo více než 3000 lidem. Kriminalisté se tehdy snažili anonymního oznamovatele dopadnout, ale marně.

Vyděrač nyní v e-mailu adresovaném přímo Lukačovičovi tvrdí, že to byla jeho práce a že bude pokračovat ve stejné činnosti i nadále, pokud mu majitel Seznamu nezaplatí výkupné.

Mareš, Železný i Musk. Podvody s celebritami se šíří jako lavina

Bezpečnost

Chce poslat miliony

„Už tehdy jsem ukazoval, co umím. Nechci ale zase působit škody. Proto se chci dohodnout ještě předtím, než budu znovu páchat škody tvojí firmě. Požaduji 12,7 bitcoinu,“ stojí ve výhružném e-mailu adresovaném Lukačovičovi, který otisk zprávy zveřejnil na Twitteru.

Zmiňovaných 12,7 bitcoinu má aktuálně hodnotu přesahující osm milionů korun. „Dávám ti tři dny na to zaplatit. Pak začnu s další velkou e-mailovou kampaní,“ vyhrožuje kyberšmejd vystupující pod jménem Acypol.

Lukačovič si to ale nechce nechat líbit. „Nabízím několik milionů korun jako odměnu za vypátrání a pravomocné odsouzení majitele této bitcoinové peněženky. Dostaneš tolik milionů korun, kolik on dostane let natvrdo,“ prohlásil majitel Seznamu.

Připojil i adresu bitcoinové peněženky, na kterou chce vyděrač zaslat výkupné. Je to bc1q5emlck4402nlctp3ss7cewkc4nsrewwujh0jd7.

„Pokud půjde sedět na pět let, ty dostaneš pět milionů korun,“ upřesnil Lukačovič s tím, že kvůli vyděračskému e-mailu se obrátí na policii.

Vyděračské e-maily nejsou výjimečné

Podobné vyděračské e-maily nejsou bohužel v zahraničí ani tuzemsku ničím novým. Kyberzločinci se často schovávají za anonymitu kryptoměn, čímž výrazně minimalizují šanci na dopadení i v případě, že jejich vyhlédnuté cíle skutečně zaplatí. Policii se podaří vyřešit jen zlomek takových kybernetických útoků.

V tomto případě je situace o to složitější, že Acypol umí nejrůznější internetové nástroje využívat ve svůj prospěch. Vyděračskou zprávu například odeslal z ProtonMailu, který je často označován za nejbezpečnější e-mail na světě, protože zprávy jsou šifrované a vystopování majitele schránek je velmi složité, v některých případech – například s použitím VPN – prakticky nemožné.

Milionová odměna by ale mohla motivovat někoho, kdo vyděrače nebo jeho peněženku zná, aby přestal terorizovat firmy či jednotlivce.

Anketa

Už jste se někdy setkali s vyděračským e-mailem?
Ano, opakovaně.
34,9 %
Ano, ale jen jednou.
11 %
Zatím naštěstí ne.
54,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4645 čtenářů.

Snadný výdělek? Podvodníci zneužívají kryptoměny

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám