Hlavní obsah

Trump spustí vlastní sociální síť

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sociální sítě si nebraly s bývalým prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem na konci jeho působení vůbec žádné servítky, nemilosrdně blokovaly všechny jeho účty. Trump však nyní přesto chystá návrat na sociální sítě, vytvoří si totiž sám úplně novou. Informovala o tom televize Fox News.

FBI zveřejnila nové záběry z brutálních útoků na KapitolVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Trump a představitelé těch největších sociálních sítí společně vedou spory již několik let. V minulosti docházelo nejčastěji k blokacím jednotlivých příspěvků, pokud sociální sítě uznaly, že tehdejší prezident šíří dezinformace.

Nejčastěji se tak stávalo na Twitteru, který využíval Trump ke kontaktu se svými příznivci nejčastěji. Exprezident si proto nebral při kritice vedení této mikroblogovací sítě vůbec žádné servítky.

Nejzávažnější útoky proti policii. FBI zveřejnila další videa z útoku na Kapitol

Amerika

Situace nicméně ještě vygradovala poté, co 6. ledna pronikli Trumpovi příznivci do Kapitolu a dopouštěli se tam rabování i násilností. Prakticky všechny sociální sítě se rozhodly zablokovat všechny účty tehdejšího prezidenta.

Obávaly se totiž, že Trumpovy výroky budou zvyšovat „riziko dalšího podněcování k násilnostem“. Vedení Twitteru například uvedlo, že účet již nikdy exprezidentovi nezpřístupní.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Donald Trump

V posledních týdnech tak Trump vymýšlel, jak ke svým příznivcům opět promlouvat – řešením by podle všeho měla být vlastní sociální síť. „Myslím, že Trump se vrátí na sociální sítě maximálně v horizontu tří měsíců,“ prohlásil pro televizi Fox News jeho poradce Jason Miller.

„Už nyní je jasné, že to bude největší senzace v celém světě sociálních médií. Každý bude čekat a sledovat, co přesně Trump dělá,“ doplnil bez dalších podrobností Miller.

Zdůraznil přitom, že očekává, že nová Trumpova platforma přiláká desítky milionů uživatelů. Ještě v letošním roce by se tak podle něj měla stát „důležitým hráčem mezi zavedenými sociálními sítěmi“.

Trump dotweetoval. Jeho zákaz platí navždy

Amerika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám