Hlavní obsah

FBI: Útok na Kapitol byl projevem domácího terorismu

Washington

Útok zdivočelého davu zastánců amerického exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu z 6. ledna byl domácím teroristickým činem a dosud nejsou důkazy o tom, že by za ním stáli příznivci hnutí Antifa či osoby, jež se za příznivce Trumpa jen vydávaly. Na slyšení v Senátu to v úterý prohlásil šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray.

Foto: Leah Millis, Reuters

Ředitel FBI Christopher Wray vypovídá před senátním výborem

Článek

„To obležení bylo čistě a jednoduše kriminálním jednáním. Je to jednání, na které my v FBI nahlížíme jako na domácí terorismus,” řekl Wray ve svém prvním slyšení v Kongresu od lednového útoku, jehož cílem bylo narušit proces formálního potvrzení výhry demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Za nepokoji stáli Trumpovi fanoušci, které exprezident krátce před incidentem znovu bez důkazů ujišťoval o tom, že Biden volby „ukradl” a vyzval je k pochodu na Kapitol.

Útok stál život pět lidí. Úřady v souvislosti s ním stíhají dosud přes 300 osob, které čelí obviněním například ze spiknutí, útoku na policii či bránění fungování Kongresu.

Trump přečkal druhý impeachment. Naše historické hnutí právě začíná, reagoval

Zahraniční

Nepokoje ze začátku ledna podle Wraye nebyly ojedinělým incidentem. „Problém domácího terorismu metastázuje po celé zemi již několik let a jen tak brzy neodejde,” řekl. Největší domácí hrozby přitom pochází od příznivců ideologie bělošské nadřazenosti, kteří jsou „zodpovědní za nejsmrtelnější útoky posledních desetiletí,” dodal ředitel FBI.

Levice za útokem nebyla

Trumpovi zastánci v médiích i v Kongresu v poslední době opakovaně šíří nepodložené zprávy o tom, že výtržníci z 6. ledna byli ve skutečnosti provokatéři či „falešní” stoupenci republikánského exprezidenta, kteří se ve skutečnosti hlásí k levicově-anarchistickému hnutí Antifa.

Demonstrace u Kapitolu nebyla spontánní, stáli za ní lidé spojení s Trumpovou kampaní

Amerika

„Nemáme žádné důkazy o anarchistických násilných extremistech či lidech hlásících se k Antifě ve spojitosti s 6. lednem,” řekl na dotaz zákonodárců k podobným tvrzením Wray. Vyvrátil rovněž, že by se někteří účastníci protestu za Trumpovy stoupence pouze vydávali. FBI však podle něj podobná podezření nadále prověřuje.

Úřady podle Wraye zatím nemají žádné podezřelé ohledně úmrtí člena ochranky Kapitolu Briana Sicknicka, ani pokud jde o výbušniny umístěné v den nepokojů na budovy vedení Republikánské i Demokratické strany ve Washingtonu. Šéf FBI dnes také prohlásil, že nemůže uvést příčinu Sicknickovy smrti a že vyšetřování záležitosti nadále pokračuje.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám