Hlavní obsah

Táhne bitcoin i ethereum. V lednu utratili Češi za kryptoměny 350 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku zůstal v lednu zhruba na prosincové úrovni 350 milionů korun. Meziročně pak byl přibližně o šestinu vyšší. Zájem se soustředil především na bitcoin a ethereum. Vyplývá to z informací obchodníka Bit.plus.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Důvodem meziročního zvýšení bylo podle ředitele firmy Martina Stránského především vybírání zisků u části investorů, kteří drželi bitcoin s vidinou zhodnocení po schválení prvního bitcoinového fondu ETF, ke kterému došlo v první polovině ledna. K dalšímu nárůstu ceny již poté nedošlo.

„Obchodování s bitcoinem v lednu zatím nemá jasný směr. Blíží se halving, takže se do dalších měsíců díváme s opatrným optimismem, který je ale po nevýrazném nárůstu ceny bitcoinu po schválení ETF fondů velmi obezřetný,“ dodal Stránský.

Halving, tedy snížení množství nově emitovaných bitcoinů na polovinu, je i podle ředitele společnosti 2bminer Jakuba Hlavenky pro bitcoin dalším milníkem. „To nás čeká na jaře. Následně očekáváme, že cena bitcoinu vzroste na nová maxima,“ doplnil.

Bitcoin pozvolna posiluje, koketuje s milionovou hranicí

Internet a PC

Kurz bitcoinu a etherea

Letošní rok odstartoval bitcoin kurzem 946 227 Kč. V průběhu ledna se však hodnota vyšplhala až na 1 094 349 Kč, což byl nejvyšší kurz od března 2022. Konec uplynulého měsíce ale nejznámější kryptoměna na světě končila na cifře 992 207 Kč, za podobné sumy se bitcoin obchoduje i nyní – v pondělí ráno se jedna virtuální mince nabízela za 997 553 Kč.

Absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Aktuální kurz ale považují analytici za pozitivní. „Bitcoin se tak více přiblížil tradičnějším investičním aktivům, jako jsou akcie, dluhopisy nebo třeba zlato. Další na řadě může být ethereum, ETF na tuto kryptoměnu by mohlo být schváleno už v květnu,“ dodal analytik společnosti Portu Lukáš Raška.

Ethereum se aktuálně obchoduje za 53 569 Kč. Na Nový rok se tyto virtuální mince obchodovaly za 50 795 Kč, v průběhu ledna se nicméně kurz vyšplhal až na 60 944 Kč. To byl nejvyšší kurz od února 2022. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Češi utratili loni za kryptoměny miliardy

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin padá. A ostatní kryptoměny s ním

Už téměř 100 tisíc korun ztratila ze své hodnoty nejznámější kryptoměna na světě. Bitcoin tak v úterý klesl pod pomyslnou hranici 900 000 Kč. Výrazný propad...

Výběr článků

Načítám