Hlavní obsah

Bitcoin pozvolna posiluje, koketuje s milionovou hranicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory menším či větším výkyvům bitcoin prakticky celý uplynulý týden posiloval. Hodnota nejznámější kryptoměny na světě se tak opět přiblížila milionové hranici. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Minulý týden v úterý kurz bitcoinu klesl až na 888 296 Kč. Šlo o masivní propad po 11. lednu, kdy v USA bylo schváleno 11 bitcoinových ETF – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Tehdy se totiž kurz vyšplhal na rekordních 1 094 349 Kč, což byla nejvyšší hodnota od března 2022.

V uplynulém týdnu ale nejznámější kryptoměna na světě umazala podstatnou část ztráty, kurz posílil postupně o desítky tisíc korun. V úterý se dokonce na jeden moment vyhoupl nad milionovou hranici, jedna virtuální mince se obchodovala za 1 003 742 Kč.

Analytici: Karta se otočí a bitcoin opět poroste

Internet a PC

Ve středu dopoledne přišel mírný propad na 979 323 Kč, stále jde však téměř o sto tisíc korun vyšší kurz než před týdnem.

Absolutní rekord si zatím bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč. Například loňský rok začaly obchody nejznámější kryptoměny na světě na 380 890 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Trh se zpomalil

Podle analytiků trh stále ovlivňuje situace okolo nově schválených bitcoinových ETF, tedy fondů obchodovaných na burze. „Po několika bouřlivých týdnech na trzích s kryptoměnami, jež nastaly po schválení spotových bitcoinových ETF, se situace rozhodně zpomalila,“ konstatoval Simon Peters, analytik kryptotrhů v eToro.

Denní objemy spotových ETF se minulý týden oproti předchozímu týdnu podle něj snížily. Průměrný denní objem za minulý týden činil 1,53 miliardy dolarů (34,99 miliardy korun), zatímco v předchozím týdnu byl průměrný denní objem 2,21 miliardy dolarů (50,54 miliardy korun).

„Příliv do spotových ETF se zpomalil, a zatímco GBTC nadále krvácí a za poslední týden zaznamenal pokles o přibližně 56 100 BTC ze svého celkového objemu, zpomalil se i odliv, který někteří analytici uvádějí jako jednu z hlavních příčin nedávného poklesu ceny,“ doplnil Peters.

Bitcoin našel určitou podporu a začal opět získávat trochu vzestupnou dynamiku.
Simon Peters, analytik kryptotrhů v eToro

GBTC je zkratkou Grayscale Bitcoin Trust, právě tento trust se v letošním měsíci změnil na ETF. „Grayscale dostalo povolení k transformaci svého GBTC trustu na ETF. Lidé ho před rokem kupovali se 40% slevou oproti hodnotě držených bitcoinů a tato sleva v posledních dnech prakticky zanikla – právě díky transformaci na vhodnější finanční nástroj, kterým je ETF. To přivedlo mnoho lidí a institucí k tomu, aby GBTC prodali,“ vysvětlil Roman Valihrach, zakladatel a CEO české kryptoměnové burzy Coinmate.

Současné zpomalení trhu ale kryptoměnám prospělo. „Bitcoin díky tomu našel určitou podporu a začal opět získávat trochu vzestupnou dynamiku,“ doplnil analytik kryptotrhů v eToro.

Kurz ještě poroste, předpovídají analytici

Někteří analytici předpokládají ještě větší růst ceny. „Díky ETF začali brát instituce bitcoin vážně a na ceně se projeví příliv nového kapitálu až postupně. Myslím si, že mnoho lidí nedoceňuje, jak moc velký dlouhodobý vliv na cenu bitcoinu budou ETF mít,“ konstatoval Valihrach.

„Celý kryptotrh má slušně našlápnuto, aby překonal všechny dosavadní rekordy. Cena bitcoinu se letos podle našich odhadů může vyšplhat až ke 100 000 USD (2,29 milionu Kč),“ předpověděl již zkraje letošního roku ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Zavedení ETF by mělo vést ke zvýšení počtu lidí, kteří do bitcoinu investují, byť tedy touto nepřímou cestou. „A to i proto, že stejně jako v případě všech ETF, i na ta bitcoinová se vztahuje tzv. časový test. To znamená, že se zisk z daných ETF osvobozuje od daně, pokud jej investor drží po dobu alespoň tří let,“ prohlásil Pavol Rusnák, spoluzakladatel společnosti SatoshiLabs, která vyrábí kryptopeněženky Trezor.

Ethereum rostlo také

V uplynulých sedmi dnech rostly také kurzy dalších kryptoměn. Například ethereum se přesně před týdnem obchodovalo za 50 471 Kč, tento týden v úterý však hodnota vystoupala až na 54 488 Kč. Ve středu dopoledne přišel mírný pokles na 53 476 Kč.

V půlce ledna, tedy bezprostředně po schválení bitcoinových ETF, přitom hodnota etherea činila 60 944 Kč. To byl nejvyšší kurz od února 2022.

Na začátku loňského roku kurz druhé nejznámější kryptoměny činil 27 010 Kč, na vrcholu byla kryptoměna v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Většina z 11 schválených bitcoinových EFT nepřežije, řekl šéf Grayscalu

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin padá. A ostatní kryptoměny s ním

Už téměř 100 tisíc korun ztratila ze své hodnoty nejznámější kryptoměna na světě. Bitcoin tak v úterý klesl pod pomyslnou hranici 900 000 Kč. Výrazný propad...

Češi utratili loni za kryptoměny miliardy

Češi loni utratili za kryptoměny přes 3,8 miliardy korun, což je o desetinu více než v předchozím roce. Za poslední měsíc loňského roku objem obchodů proti...

Výběr článků

Načítám