Hlavní obsah

Kryptoměny ve vězení nefrčí. Odsouzený zakladatel zkrachovalé FTX teď obchoduje s rybami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried, který byl odsouzen za podvod a zpronevěru, si rychle zvyká na nový život za mřížemi. V newyorské vazbě začal obchodovat s rybami, za které si u spoluvězňů kupuje služby. Informoval o tom server The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Bývalý šéf FTX Sam Bankman-Fried na Manhattanu před federálním soudem v New Yorku.

Článek

Bankman-Fried je od srpna v Metropolitním detenčním centru v Brooklynu poté, co mu soud zrušil kauci, když zjistil, že se při vyšetřování snažil zastrašit svědky.

Začátkem tohoto měsíce ho pak porota shledala vinným ze sedmi trestných činů za podvod a krádež miliard dolarů zákazníkům FTX. Nyní jen čeká na soud, který ho 28. března přesune z vazby do federálního vězení, kde si odpyká trest. Hrozí mu až 110 let.

Padlý kryptokrál se mezitím už stihl naučit základy vězeňské ekonomiky, píše WSJ s tím, že obchoduje s oblíbenou vězeňskou komoditou: balenou makrelou.

Porota v USA uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX

Internet a PC

Ty lze považovat za jakousi náhradu za kdysi nejžádanější zboží – cigarety –, jež ovšem federální věznice v roce 2004 zakázaly. Výměnou za čtyři makrely si Bankman-Fried nechal u svého spoluvězně udělat nový střih.

Ve vězení je držení peněz zakázané. Pokud si vězeň vydělává za nějakou práci nebo mu peníze posílají příbuzní, převádí se do jeho osobního svěřeneckého fondu pro vězně.

Tyto peníze pak v případě dobrého chování může ve „vězeňském obchodě“ využít na nákup jídla, oblečení, hygienických a psacích potřeb apod. ve vězeňském obchodu.

Se spoluvězni následně nakoupené věci směňuje za jiné komodity či služby.

V případě Bankmana-Frieda jde tedy o makrely, které v minulosti ve vězení zpopularizoval právník Larry Levin, který je přijímal jako formu platby za zastupování u soudu během toho, co si sám odpykával trest v nápravném zařízení Lompoc v Kalifornii.

Makrely následně směňoval za osobní pečovatelské služby, jako je zastřihování vousů a leštění bot, uvedl server Business Insider.

Ve vazbě s bývalým prezidentem Hondurasu

Vazební zařízení v Brooklynu, kde Bankman-Fried vyčkává, než ho přesunou do věznice, bylo v minulosti kritizováno obhájci a odbory zastupujícími vězeňské dozorce za špatné podmínky a nedostatečný počet personálu.

Mluvčí Federálního úřadu pro vězeňství uvedl, že úřad nemůže komentovat podmínky pro konkrétní osoby ve vazbě kvůli ochraně soukromí a bezpečnosti.

Dodal jen, že úřad vynakládá veškeré úsilí k zajištění bezpečnosti vězňů, a zároveň jim poskytuje bezpečné a humánní prostředí.

WSJ dále uvádí, že ve vazbě má Bankman-Fried několik prominentních „kolegů“, jako je například Genaro García Luna, bývalý mexický ministr veřejné bezpečnosti, který byl letos usvědčen z napomáhání kartelu Sinaloa propašovat do USA více než 50 tun kokainu.

Mezi dalšími spoluvězni je třeba i bývalý honduraský prezident Juan Orlando Hernández, který čeká na soud kvůli federálním obviněním z pašování drog a střelných zbraní.

Žije jen o chlebu a vodě. Právník popsal vazbu miliardáře Bankman-Frieda

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám