Hlavní obsah

Spotřebiče pod taktovkou AI: trouba natočí video, lednička vymyslí oběd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Wifi, interní kamery nebo čipy s umělou inteligencí (AI). To není výbava nějakého nového počítače, ale nové generace spotřebičů, které prezentovala společnost Samsung na akci v Paříži. Výrobce věří, že právě AI ovlivní novou éru domácích spotřebičů nejvýrazněji. Jak to všechno funguje dohromady, zjišťovaly Novinky přímo v metropoli lásky.

Foto: Lenka Zoulová, Novinky

Uvnitř ledničky se nachází sofistikovaný senzor pro skenování potravin

Článek

(od naší zpravodajky)

Pokročilými technologiemi jsou vybaveny spotřebiče z řady Samsung Bespoke, které jihokorejský výrobce nabízí již několik let. Nejnovější modely se ale odlišují vyspělejšími technologiemi a hlavně také integrací umělé inteligence.

Odhalena byla celá plejáda nových spotřebičů, například lednice Bespoke French Door Refrigerator s AI Family Hub+, indukční varná deska Bespoke Infinite Induction Line, pračka se sušičkou Bespoke AI Laundry Combo, dále robotický vysavač s mopem Bespoke Jet Bot Combo AI, Bespoke Jet AI, Bespoke Cube Air Infinite Line či nová lednice 4-Door ve verzi pro rok 2024 s termoelektrickou technologií.

CES 2024: Sci-fi filmy se mýlily, domácí AI robot vypadá jako míč

Hardware

Právě čtyřdveřová lednička ukazuje, jak moc se moderní spotřebiče promění. V jejich útrobách se totiž ukrývá chytrá kamera, která dokáže rozpoznat 33 druhů potravin hned, jak je vkládáte dovnitř. Nejenže vás pak sama upozorní na blížící se expiraci konkrétních produktů, ale zároveň podle obsahu ledničky dovede navrhnout i vhodné recepty, které se z dostupných surovin dají uvařit.

Základem celého systému AI Family Hub+ je přitom velký LCD displej, který se nachází na dvířkách lednice. Na něm si můžete nechat zobrazit, co se v lednici ukrývá, aniž byste dvířka otevírali. Zároveň je pomocí dotykového panelu možné ovládat i další funkce a další připojené spotřebiče.

Foto: Lenka Zoulová, Novinky

Chytrá lednička dokáže komunikovat i s troubou

Telefonovat budeme s pomocí pračky

Právě integrace pokročilých displejů má být u nových spotřebičů jedním z hlavních lákadel. Řada novinek se tak pochlubí sedmipalcovým LCD panelem, který nabízí velmi intuitivní ovládání nejen daného spotřebiče, ale prakticky celého ekosystému. Přímo na dotykové obrazovce si můžete zobrazit 3D pohled na celou domácnost se všemi připojenými spotřebiči a zároveň je jejím prostřednictvím rovnou ovládat.

„Pokud tedy například uživatelé v kuchyni něco vaří a je jim u toho horko, můžou přes displej AI Home na indukční varné desce rovnou zapnout klimatizaci, aniž by museli nechávat hrnce či pánve, byť jen na chviličku, bez dozoru,“ vyzdvihla jednu z předností mediální zástupkyně Samsungu, když v Paříži Novinkám ukazovala dovednosti nových spotřebičů.

Při praní lze podle ní zase přímo na displeji pračky zapnout třeba robotický vysavač v obýváku a není nutné nikam chodit. Pomocí displejů AI Home je také možné přijímat hovory, telefonovat tak budeme moci bez nadsázky klidně i přímo prostřednictvím pračky.

Displeje lze využívat také k tomu, abyste si například během vaření prostřednictvím nich pouštěli hudbu či videa s recepty.

Foto: Lenka Zoulová, Novinky

Telefonovat prostřednictvím pračky? Žádný problém…

Trouba s kamerou

Řada spotřebičů bude podobně jako lednička vybavena také kamerou. Tu využívají kromě čtyřdveřové lednice popsané výše také multifunkční indukční varné desky a trouby Bespoke Slide-in Range s AI Home. Díky ní si můžete prohlížet obsah trouby a kontrolovat stav propečení klidně i na televizní obrazovce v obýváku.

Pomocí kamery je mimochodem možné natočit i krátké časosběrné video, které pak můžete doslova jedním klikem sdílet na sociálních sítích. Snadno se tak známým velmi efektivním způsobem pochlubíte, co jste vytvořili.

Již z řádků výše je patrné, že AI má udělat domácí práce díky novým spotřebičům efektnější, pohodlnější a v neposlední řadě také zábavnější. Klíčovou roli v tom všem hraje hlasový asistent Bixby. Ten doposud zvládal plnit pokyny jeden po druhém, umělá inteligence mu ale dovolí porozumět také složitějším větám.

„Zapni klimatizaci do režimu Wind Free a řekni mi, jaké bude počasí,“ tak může znít jeden z pokynů, který hlasový asistent bleskurychle splní. Stačí pak dodat „a taky televizi“, načež Bixby pohotově zareaguje, jak jsme si mohli na akci v Paříži vyzkoušet.

Zabezpečení dat

Celý ekosystém od Samsungu počítá také s využitím chytrých telefonů. Díky nové funkci Mobile Smart Connect se přímo na obrazovce smartphonu objeví oznámení s ovládacím menu v případě, že se telefon ocitne poblíž některého ze spotřebičů přihlášených do systému. Nebudete muset tedy hledat dálkové ovladače, vše pohodlně obsloužíte přímo z chytrého telefonu prostřednictvím aplikace SmartThings.

Praktická je v tomto ohledu také funkce Calm Onboarding, díky ní si aplikace SmartThings automaticky najde spotřebiče zakoupené prostřednictvím oficiálního obchodu Samsungu a sama je zaregistruje, aby se uživatel nemusel o nic starat.

Bát se o bezpečnost dat, která celý ekosystém využívá, se uživatelé nemusí. Běžné domácí spotřebiče z řady Bespoke totiž využívají vyspělou bezpečnostní platformu Knox. Jde o stejnou platformu, jakou již dlouhé roky využívají také smartphony od Samsungu, které jsou často ceněny pro své zabezpečení.

Na bezpečnost spotřebičů u Samsungu si posvítila společnost UL Solutions. Ta každý rok otestuje stovky přístrojů a ověřuje jejich zabezpečení, tedy zda jsou marketingová tvrzení pravdivá. Nová lednice od Samsungu 4-Door French Door Refrigerator s AI Family Hub je vůbec prvním výrobkem ve své kategorii, který získal za kvalitní zabezpečení nejvyšší, diamantový certifikát. Stejný certifikát mají také další modely s technologií Family Hub, jako je například Bespoke Jet Bot Combo AI.

Zástupci jihokorejského elektronického gigantu nicméně zdůraznili, že dostupné funkce závisejí na regionu. V první vlně se ani nepočítá s tím, že by všechny novinky byly dostupné v České republice. I tak nás ale podle všeho čeká budoucnost, v níž nám umělá inteligence značně usnadní život.

Kreslící robotická sekačka je hit. Tvůrci dostali od fanoušků 51 milionů korun

Hardware

Reklama

Související články

Novinky ze světa chytrých domácností

Roboti, kteří nás poslechnou na slovo, ale také inteligentní mikrovlnné trouby schopné dokonale připravit prakticky jakékoliv jídlo. Chytré domácnosti čeká...

Výběr článků

Načítám