Hlavní obsah

Největší skokani českého internetu: Pandemie, sport i zábava

Společnost Seznam.cz vydala svůj pravidelný žebříček největších skokanů českého internetu. Ten označuje osobnosti, události a produkty, které tuzemští uživatelé na internetu vyhledávali výrazně více než o rok dříve. Do žebříčku zasáhla ve velké míře pandemie, lidé se kromě ní zajímali také o sport či zábavu.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lidé do internetového vyhledávače v loňském roce nejčastěji zadávali dotazy spojené s každodenními událostmi – například výbuchem sopky na Kanárských ostrovech, nehodou lodi blokující průjezd Suezským průplavem nebo příčinou zbarvení sněhu, který v České republice napadl loňskou zimu. Bez povšimnutí nezůstaly ani říjnové volby do Poslanecké sněmovny či sčítání lidu.

„Do žebříčku skokanů se vyhoupla i téměř neznámá rostlina kokotice žlutavá, kterou si lidé prohlíželi po veřejném prohlášení, že tato vzácná bylina, pokládaná za vyhynulou, byla znovu objevena v České republice,“ řekla Jana Křivohlavá, administrátorka služby Seznam.cz Vyhledávání.

Není překvapením, že se do žebříčku v hojné míře promítla také pandemie koronaviru, která se stala nedílnou součástí našich životů. „V žebříčcích vyhledávání se tak zabydlely výrazy jako testování ve školách, testování zaměstnanců, očkování chronicky nemocných, Tečka.cz, samotest na covid, stejně tak zdánlivě nesouvisející sousloví úřední maturita, otevření školek, zavření obchodů či zahrádkářský zákon,“ konstatovala Petra Dvořáková z tiskového oddělení společnosti Seznam.cz.

Trendy účesy a výroba roušek. Pandemie ovlivnila vyhledávání na internetu

Internet a PC

Olympiáda, hokej i tenis

Pozornost uživatelů na internetu přitáhly také světové sportovní události – olympijské hry, MS v hokeji, ale i tenisová a cyklistická klání.

„V kategorii volnočasových aktivit jsou velké sportovní akce atraktivním tématem každoročně. V roce 2021 jednoznačně vévodila olympiáda v Japonsku, mezi hojně hledané události se zařadily i hokejové mistrovství světa a mezinárodní tenisové turnaje Australian Open či US Open. Kulturní akce Zlatý slavík a Miss ČR obsadily naproti tomu až závěr desetimístného žebříčku,“ upřesnila Křivohlavá.

Dodala, že se uživatelé také zajímali i o volnočasové tuzemské události, které bylo možné osobně navštívit, o čemž svědčí třeba hledanost sousloví Zahrada Čech či Ledové sochy Beskydy.

Co se zábavy týče, lidé měli nebývalý zájem o filmy a seriály české produkce. „Na prvním místě vyhledávaných výrazů z oblasti filmové a televizní tvorby se umístil český film Matky, druhé místo obsadil seriál Božena. Mezi skokany již tradičně figurují i aktuálně vysílané reality show, konkrétně Výměna manželek a Svatba na první pohled. Za poslední roky se stále více v oblasti zábavy uplatňuje sledování na vyžádání,“ uzavřela Dvořáková.

Přehled vítězných skokanů ve vybraných kategoriích naleznete na snímcích níže. Statistiky vycházejí z dat Seznam.cz Vyhledávání. Do žebříčků za rok 2021 se dostala témata, která se v meziročním srovnání vyhledávala výrazně více.

Foto: Seznam.cz

Nejhledanější zprávy a kauzy v roce 2021.

Foto: Seznam.cz

Nejhledanější volnočasové události v roce 2021.

Foto: Seznam.cz

Nejhledanější praktické dotazy v roce 2021.

Foto: Seznam.cz

Nejhledanější TV pořady, filmy, seriály v roce 2021.

Foto: Seznam.cz

Nejhledanější ostatní spojení v roce 2021.

Foto: Seznam.cz

Nejhledanější osobnosti v roce 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám