Hlavní obsah

Microsoft zvýšil hardwarové nároky, Windows 11 na starších PC nepoběží

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft minulý týden odhalila nový operační systém Windows 11. Přestože jeho finální verze vyjde až za několik měsíců, již nyní je jasné, že jedenáctky na starších počítačích nepoběží. Americký softwarový gigant totiž zvýšil hardwarové nároky.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Téměř každá generace Windows zvyšovala nároky na hardware počítače. Pokud jste tedy chtěli používat všechny grafické prvky a další vymoženosti nové generace operačního systému od Microsoftu, zpravidla jste se nevyhnuli koupi výkonnějších komponent, nebo v některých případech dokonce i celého nového počítače.

Desítky měly tento zažitý trend změnit. Zástupci amerického softwarového gigantu nechali hardwarové nároky v době uvedení systému úplně stejné jako v případě předchozích osmiček. V průběhu let byly sice zvýšeny nároky operační paměti na 2 GB, ale tou dobou měly takové systémové prostředky klidně i více než deset let staré stroje.

Windows 11 se odhalily. Prošly dramatickou změnou

Software

Kvůli novému systému vás nikdo nenutil kupovat modernější grafickou kartu, která podporuje novější rozhraní DirectX. V případě jedenáctek se ale právě tento parametr mění. Zatímco Windows 10 si vystačily se standardem DirectX 9, u jedenáctek bude potřeba již DirectX 12.

Problémem u starších strojů může být také absence Trusted Platform Module (TPM), který je pro chod Windows 11 zapotřebí také. Kompletní přehled technických parametrů chystaného operačního systému od Microsoftu naleznete v tabulce níže.

Minimální požadavky na systém Windows 11
Procesor1gigahertzový (Ghz) nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry kompatibilní se 64bitovou architekturou nebo zařízení System on a Chip (SoC)
Paměť4 GB RAM
Úložiště64 GB nebo větší úložné zařízení
Firmware systémuRozhraní UEFI, možnost zabezpečeného spouštění
TPMSpecifikace Trusted Platform Module (TPM) verze 2.0
Grafická kartaKompatibilní grafické karty DirectX 12 / WDDM 2.x
Obrazovka> 9" s rozlišením HD (720p)
Internetové připojeníÚčet Microsoft a připojení k internetu jsou vyžadovány pro nastavení pro Windows 11 Home

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft pohřbí Windows 8.1. Už za dva roky

Už přespříští rok se chystá společnost Microsoft ukončit podporu operačního systému Windows 8.1. To znamená, že po tomto datu nebudou k dispozici žádné...

Výběr článků

Načítám