Hlavní obsah

Kyberzločinci si vzali na mušku Windows 11

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finální verze operačního systému Windows 11 má vyjít až na podzim, přesto se na něj kyberzločinci zaměřili již nyní. Využívají toho, že techničtí nadšenci mají zájem o testovací verzi, která je již k dispozici. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Pod názvem Windows 11 se totiž na internetu šíří nejen instalační soubory nového operačního systému, ale také škodlivé programy. Analytický tým Kaspersky za poslední měsíc objevil na 850 různých variant.

„Uvedení nové verze operačního systému Windows vždycky vyvolá velký zájem. Lidé chtějí vyzkoušet co nejrychleji nejnovější verzi a zapomínají na opatrnost. Například stahují soubory z neznámých zdrojů – to je něco, co rozhodně nedoporučujeme. Útočníci jsou totiž na tento zájem velmi dobře připraveni,“ prohlásil Anton V. Ivanov, analytik společnosti Kaspersky.

Microsoft zvýšil hardwarové nároky, Windows 11 na starších PC nepoběží

Software
Foto: archív tvůrců

Windows 11

Podle něj mají analyzované škodlivé soubory velmi různorodé působení. „Navštívené stránky nebo stahované soubory měly spouštět nevyžádanou pop-up reklamu, v mnoha případech neškodnou, ale mohly také otevřít přístup do hostitelovy stanice, zavirovat počítač trojským koněm nebo vyexportovat uživatelova uložená přístupová hesla nebo cookies,“ prohlásil Ivanov.

Zdůraznil, že analytici narazili také na kuriozity. „Jako třeba ‚odsouhlasený‘ adware systém. Soubor sloužící k instalaci Windows 11 vypadá celkem normálně, ale během udělování souhlasu s licenčními podmínkami nepozorný uživatel také odsouhlasí, že bude současně používat program Aktivátor, který bude spouštět reklamu. Po udělení souhlasu se nainstaluje jak Windows 11, tak Aktivátor a další sponzorované aplikace,“ doplnil bezpečnostní expert.

Windows 11 se odhalily. Prošly dramatickou změnou

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám