Hlavní obsah

Vtip se vymkl kontrole. „Je proti Putinovi,“ udávali Rusové skrze falešnou aplikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ještě dávno předtím, než vypukla válka na Ukrajině, vymyslel ruský vývojář falešnou aplikaci Mé udání, kterou se snažil parodovat poměry v Rusku. Po vypuknutí konfliktu se však tento program stal překvapivě populární mezi opravdovými udavači. A ti rozhodně nezahálejí…

Foto: archív tvůrce

Ruská aplikace Mé udání

Článek

Vývojář vystupuje na sítích pod jménem Kir Vigen, server Belsat.eu jej označuje jako Vladimira. Kvůli obavám z možných oplétaček se zákonem se totiž snaží zůstat tento muž v anonymitě.

První verze udavačské aplikace byla vytvořena již v roce 2018, velké popularitě se ale tehdy netěšila. To se změnilo až během války na Ukrajině, kdy se Kreml snaží tvrdě kontrolovat, co se kde o tomto konfliktu jen šustne.

Když se tak 15. ledna objevila na Google Play nová verze aplikace Mé udání, Rusové ji začali hojně stahovat – jak se posléze ukázalo, v domnění, že jde o oficiální udavačský program. „Zpočátku byla aplikace vytvořená jako vtip. Ale jakmile se objevila první udání, bylo mi jasné, že nejde jen o vtipné příspěvky lidí s podobnou náturou, jakou mám já, ale že někteří to myslí zcela vážně,“ prohlásil programátor.

Finové šíří informace z války do Ruska v počítačové hře

Evropa

Stovky udání

Aplikace za prvních osm měsíců letošního roku zaznamenala na 5000 udání, z čehož je podle něj zhruba pětina míněna zcela vážně. Šlo tedy zhruba o 250 udání.

Mohlo by se tak zdát, že původní vtip se vymkl kontrole, ale Vladimir je za to rád. „Ti, kdo rádi udávají, prostě jen tak nezmizí. Pokud si postěžují přímo do aplikace, je velká šance, že už to jinde neudělají. A nikomu tak vlastně neublíží. Věřím, že takto mohu mnoho lidí ochránit od potenciálního nebezpečí, popsal svůj aktuální postoj.

Za „diskreditaci a šíření lží o ruské armádě“ hrozí aktuálně v Rusku až 15 let vězení. Přesně takové prohřešky přitom Rusové do aplikace Mé udání skutečně na své spoluobčany nahlašovali.

„Šéfka firmy v ruském Togliatti podporuje Ukrajince a o ruských vojácích prohlásila, že zemřou jako mleté maso,“ stálo například v jednom z udání.

Žalovali i na vlastence

Další udavač nahlásil svou fitness trenérku, protože se „vulgárně vyjadřovala na konto prezidenta Vladimira Putina“. V tomto případě přitom nešlo o podporovatelku Ukrajiny, ale o „oddanou vlastenku, která kritizovala režim za přílišnou měkkost vůči nepříteli“.

Výjimkou nebyla ani udání týkající se mladých lidí, kterým se nechtělo narukovat. „Tak mladý a už je proti Putinovi,“ napsal anonymní oznamovatel, který poukázal na jedince vyhýbající se povinné vojenské službě.

Rekordmanem je co do počtu udání teprve 36letý moskevský učitel angličtiny a hudby. Na něj si stěžovalo hned šest lidí, že je „zrádce a šíří extremistické informace, které urážejí armádu i prezidenta“.

BIS: Loni byli aktivní kyberšpioni zejména s vazbou na Rusko a Čínu

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám