Hlavní obsah

Trump chystá vlastní mobilní aplikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mediální společnost exprezidenta USA Donalda Trumpa vypustí 21. února do světa aplikaci, s níž bude možné se připojit na novou sociální síť nazvanou Truth Social. Podle agentury Reuters to vyplývá z informací na stránkách obchodu s aplikacemi App Store od firmy Apple.

Mobilní aplikace pro Trumpovu sociální síť Truth SocialVideo: archív tvůrců

 
Článek

Aplikace Truth Social je podle dostupných ukázek velmi věrnou kopií Twitteru, kde měl exprezident před zrušením účtu téměř 89 milionů sledujících uživatelů. Na stránkách společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), která bude sociální síť provozovat, se uvádí, že nová platforma má skončit s „politickou diskriminací” a má být prostředkem boje proti vlivu velkých technologických firem.

Trump spouští vlastní sociální síť

Internet a PC

Spuštění sociální sítě bude první ze tří fází rozvoje TMTG. Následně má vzniknout streamovací videoplatforma pro předplatitele, na níž budou dostupné zábavní pořady, zpravodajské relace a podcasty. Podcastům chce pak TMTG ve třetí fázi věnovat celou vlastní platformu.

TMTG v prosinci vybrala miliardu dolarů (21,7 miliardy korun) od soukromých investorů, celková tržní hodnota firmy je nyní asi 5,3 miliardy (115 miliardy korun), přičemž akcie firmy dnes vzrostly zhruba za hodinu o 20 procent poté, co agentura Reuters upozornila na zveřejnění konkrétního data spuštění aplikace.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Spory se sociálními sítěmi

Trump a představitelé největších sociálních sítí společně vedou spory již několik let. V minulosti docházelo nejčastěji k blokacím jednotlivých příspěvků, pokud sociální sítě uznaly, že tehdejší prezident šíří dezinformace.

Nejčastěji se tak stávalo na Twitteru, který využíval Trump ke kontaktu se svými příznivci nejčastěji. Exprezident si proto nebral při kritice vedení této mikroblogovací sítě vůbec žádné servítky.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Situace nicméně ještě vygradovala poté, co 6. ledna pronikli Trumpovi příznivci do Kapitolu a dopouštěli se tam rabování i násilností. Prakticky všechny sociální sítě se rozhodly zablokovat všechny účty tehdejšího prezidenta.

Obávaly se totiž, že Trumpovy výroky budou zvyšovat „riziko dalšího podněcování k násilnostem“. Vedení Twitteru například uvedlo, že účet již nikdy exprezidentovi nezpřístupní.

Reklama

Související články

Trump dotweetoval. Jeho zákaz platí navždy

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump už nebude smět nikdy používat platformu Twitter. Nic na tom nezmění ani případná další kandidatura. Potvrdil to...

Trump spustí vlastní sociální síť

Sociální sítě si nebraly s bývalým prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem na konci jeho působení vůbec žádné servítky, nemilosrdně blokovaly všechny jeho...

Výběr článků

Načítám