Hlavní obsah

Barmské úřady brání více než milionu lidí v přístupu k internetu

Rangún

Více než milion obyvatel Barmy je od pátku odstřižen od internetu. Barmské úřady nařídily čtyřem telekomunikačním společnostem působícím v zemi, aby dočasně přestaly poskytovat internetové služby obyvatelům barmského Arakanského a Čjinského státu. Podle barmské vlády tento krok souvisí se zvýšeným napětím v oblasti, kde armáda svádí boje s místními povstaleckými skupinami. Informovala o tom v pondělí agentura DPA. Organizace pro lidská práva nařízení kritizovala s tím, že jde o porušování práva občanů na informace.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Barmský Arakanský stát vešel do povědomí světové veřejnosti v souvislosti s tažením barmských bezpečnostních sil vůči menšinovému etniku Rohingů, v jehož důsledku od srpna 2017 uprchlo z převážně buddhistické Barmy do sousedního Bangladéše více než 700 000 muslimských Rohingů. OSN tehdy počínání armády v Arakanském státě označila za etnickou čistku.

Tento rok barmská armáda zahájila na západě země novou operaci proti povstalcům z Arakanské armády, v jejíchž řadách bojují etničtí Arakanci, kteří jsou stejně jako většinoví Barmánci buddhisté. Arakanská armáda usiluje o větší autonomii Arakanského státu. Konflikt vyhnal z domovů přes 35 000 civilistů.

Organizace Amnesty International barmskou armádu obvinila, že při kampani proti Arakanské armádě vraždí civilisty bez soudu, mučí je a svévolně zatýká. Barmská armáda tato obvinění popírá.

Podle firmy Telenor barmské ministerstvo dopravy a komunikací minulý týden nařídilo telekomunikačním společnostem, aby zamezily v přístupu k internetu lidem v devíti okresech Arakanského a sousedního Čjinského státu. Podle ministerstva je internet v oblasti využíván "ke koordinaci ilegálních aktivit a narušování míru".

Kdy budou služby spuštěny?

Ministerstvo přitom neuvedlo, na jak dlouho budou internetové služby zastaveny. Podle mluvčího ministerstva budou opět dostupné, "až bude v regionu obnoven klid a pořádek". Telefony v oblasti fungují normálně, uvedla agentura DPA.

Zvláštní vyšetřovatel OSN Yanghee Lee v pondělí vyjádřil obavy, že internetový "blackout" může přispívat k zakrývání hrubého porušování lidských práv v částech Arakanského a Čjinského státu.

"Strachuji se o všechny civilisty v této oblasti. Slyšel jsem, že barmská armáda nyní provádí čistící operaci, což – jak všichni víme – může být zástěrka pro vážné porušování lidských práv," uvedl nezávislý expert Lee, který podává zprávy o situaci v Barmě Radě OSN pro lidská práva. Podle Leea nemají lidé v dotčených devíti okresech žádný přístup k médiím.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám