Hlavní obsah

Svět se řítí kvůli AI do obří energetické krize, varují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlý rozvoj umělé inteligence (AI) bude spojen s dramatickým nárůstem energetické náročnosti, shodují se na tom podle serveru Yahoo! Finance odborníci. Ti poukazují především na spotřebu extrémně výkonných výpočetních strojů, které jsou pro provoz AI systémů nezbytné. Někteří dokonce varují, že svět směřuje do energetické krize.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě před pár lety ukazovali ekologové zdviženým prstem na těžaře kryptoměn, protože velké farmy výkonných počítačů vedly ke skokovým nárůstům spotřeby elektrické energie. V Íránu dokonce v roce 2021 zcela zakázali novodobým zlatokopům těžbu poté, co se tento asijský stát opakovaně potýkal s výpadky dodávek elektřiny.

Místo těžařů jsou však nyní v centru zájmu provozovatelé systémů umělé inteligence. Ze studie Washingtonské univerzity, kterou citoval server Yahoo! Finance, totiž vyplynulo, že jen provozování populárního chatovacího systému ChatGPT může denně spotřebovávat zhruba jednu gigawatthodinu energie. To představuje spotřebu, kterou má jinak 33 tisíc průměrných amerických domácností.

Umělá inteligence má budoucnost i ve zdravotnictví. Půjde o bilionový byznys

Software

Jsme teprve na začátku

Odborníci se přitom obávají, že jde o pouhý začátek. Jak se rozšiřují stávající systémy AI a zároveň přibývají úplně nové, pochopitelně spotřeba elektrické energie ještě roste.

„Nacházíme se v bodu, kdy je AI teprve v rozmachu. Současný rozsah využívání tak může představovat pouhé procento toho, co nás čeká za dva až tři roky. Nebojím se říci, že se svět řítí do opravdu vážné energetické krize, pokud to nezměníme,“ varoval Arijit Sengupta, zakladatel a šéf společnosti Aible působící v oblasti umělé inteligence.

Není přitom ani zdaleka jediným, kdo poukazuje na „nenažranost“ datových center, která se kvůli umělé inteligenci přesouvají od klasických počítačových procesorů (CPU) k výrazně výkonnějším grafickým čipům (GPU). Ty se totiž pro složité výpočty hodí lépe.

„V následující dekádě budou právě GPU jádrem infrastruktury pro AI. Ve srovnání s CPU přitom GPU za jeden výpočetní cyklus spotřebují desetinásobek až patnáctinásobek energie. Jejich vysoká energetická náročnost je zkrátka nepopiratelná,“ podotkl Patrick Ward, marketingový šéf společnosti Formula Monks, která se zabývá poradenstvím v oblasti umělé inteligence.

Svět se musí připravit

Ward připustil, že umělá inteligence dokáže být „neuvěřitelně efektivní v oblastech, ve kterých člověk tolik efektivní není“. Zároveň však nezastírá, že otázka spotřeby je velmi ožehavým tématem. „V globálním měřítku se bude dramaticky zvyšovat,“ doplnil s tím, že svět se na to musí připravit.

Těžaři kryptoměn přitom používali často také celé farmy počítačů s hned několika grafickými kartami. Digitální zlato kutali s podobným náčiním, jaké běžně využívají hráči počítačových her, tedy pomocí výkonných herních grafik.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence ve školách? Polovina pedagogů je pro

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám