Hlavní obsah

Rozumí obrázkům, vedou náročné konverzace. Alibaba ukázala pokrok v AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský technologický gigant Alibaba uvedl na trh dva modely umělé inteligence (AI). Jeden podle společnosti dokáže porozumět obrázkům a druhý navíc vede složitější konverzace než předchozí produkty Alibaby. Informoval o tom zpravodajský server CNBC.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oba nové modely AI společnosti Alibaba, Qwen-VL a Qwen-VL-Chat, budou mít otevřený zdrojový kód. Výzkumní pracovníci, akademici a společnosti po celém světě je tedy mohou používat k vytváření vlastních aplikací umělé inteligence, aniž by museli trénovat své vlastní systémy, čímž ušetří čas a náklady.

Společnost Alibaba informovala, že Qwen-VL dokáže odpovídat na dotazy týkající se různých obrázků a generovat k nim popisky. Čínská společnost uvedla jeden příklad zadání, na němž je v čínštině zobrazena nemocniční cedule. Umělá inteligence dokáže na základě interpretace obrázku odpovídat na otázky týkající se umístění určitých oddělení dané nemocnice.

Majitel Facebooku vtiskne umělé inteligenci vlastní osobnost

Software

Složitější interakce

Služba Qwen-VL-Chat zvládá podle serveru CNBC „složitější interakce“, jako je porovnávání více obrazových vstupů a odpovídání na sérii otázek. Druhý ze jmenovaných nástrojů podle Alibaby umí mimo jiné psát příběhy, vytvářet obrázky na základě fotografií, které uživatel vloží, a také řešit matematické rovnice zachycené na snímku.

Dosud se velká část generativní umělé inteligence – kdy technologie generuje odpovědi na základě lidských vstupů - zaměřovala na odpovědi na text. Nejnovější verze služby ChatGPT od společnosti OpenAI umí porozumět obrázkům a odpovídat textem podobně jako Qwen-VL-Chat.

Dva poslední modely společnosti Alibaba stojí na velkém jazykovém modelu (LLM) společnosti nazvaným Tongyi Qianwen, který firma představila na začátku tohoto roku. LLM je model umělé inteligence vycvičený na obrovském množství dat a je základem aplikací chatbotů.

Alibaba sice nezíská žádné licenční poplatky, ale distribuce otevřeného kódu pomůže společnosti získat více uživatelů pro svůj model AI. Cloudová divize firmy se snaží znovu nastartovat růst, protože se připravuje na vstup na burzu.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Musk se vrhá do dalšího byznysu, buduje vlastní umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám