Hlavní obsah

Přestaňte používat WhatsApp, Signal i Telegram, tlačí na ministry francouzská premiérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová představila návrh, kterým vyzývá ministry a vysoké úředníky, aby přestali používat populární komunikační aplikace WhatsApp, Signal a Telegram. Místo toho by podle ní měli využívat alternativu zvanou Olvid.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Komunikační program Olvid není tak známý jako ostatní zmiňované aplikace. Hlavní výhodou podle Borneové má být ale to, že byl Olvid vyvinut v Paříži a jeho tvůrci kladou podle týdeníku Le Point velký důraz na bezpečnost uživatelských dat.

Aplikaci Olvid vyvinuli členové francouzské start-upové scény, konkrétně dva výzkumní pracovníci v oblasti kryptografie, a podporuje ji několik francouzských technologických akcelerátorů.

Foto: archív tvůrců

Komunikační program Olvid

WhatsApp chystá velkou změnu, dovolí lidem upravovat odeslané zprávy

Software

Nezávisí na třetích stranách

Společnost Olvid na svých internetových stránkách tvrdí, že jde o „první a jediný systém pro zasílání zpráv, který nezávisí na důvěryhodných třetích stranách a centralizovaných serverech“. Současně zabezpečuje šifrování metadat uživatelů.

Hlavním cílem Olvidu je nahradit ostatní systémy rychlého zasílání zpráv, přičemž důraz tvůrci kladou na zvýšení bezpečnosti při výměně informací. Úřad premiérky uvedl, že v této chatovací aplikaci jsou v bezpečí i důvěrná data.

Důraz na bezpečnost klade například i Signal, nabízí totiž špičkové koncové šifrování pro všechny konverzace. Důvod, proč Borneová tlačí na používání alternativní aplikace Olvid, je zřejmý – národní hrdost.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová

Čas do 8. prosince

V oběžníku zveřejněném samotnou premiérkou jsou ministři a vysocí úředníci vyzváni k instalaci aplikace Olvid na své mobilní telefony a počítače. Tato výzva má lhůtu do 8. prosince.

Co se stane ve chvíli, kdy ministři a vysocí úředníci odmítnou aplikaci používat, není z oběžníku zřejmé.

Agentura Reuters zmiňuje, že WhatsApp, Telegram a Signal se stávají častým nástrojem komunikace v užších kruzích francouzské politiky, a vládní úředníci je používají také při komunikaci s novináři. Prezident Emmanuel Macron je podle médií sám vášnivým uživatelem těchto aplikací pro zasílání zpráv.

V Brazílii zakázali Telegram, nespolupracuje s policií

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám