Hlavní obsah

V Brazílii zakázali Telegram, nespolupracuje s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provoz komunikační sítě Telegram zakázal v Brazílii tamní federální soud. Provozovatel platformy totiž podle verdiktu nespolupracuje při vyšetřování aktivit neonacistických skupin na síti.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Logo aplikace Telegram

Článek

Policie se na Telegram podle stanice O globo obrátila se žádostí o údaje uživatelů, kteří jsou členy neonacistických skupin. Vyšetřování souvisí s násilím ve školách, které se v posledních týdnech v Brazílii stalo ožehavým tématem, především kvůli útokům na jesle z počátku dubna, při němž zemřely čtyři děti. Žádost se týkala dvou konkrétních neonacistických uskupení, která byla mimo jiné obviněna z podněcování násilí.

Stanice O globo uvedla, že federální policie si vyžádala kontakty na administrátory a členy a také telefonní čísla uživatelů z těchto skupin.

Důkazy o nečinnosti podle soudu dokládají „jasný záměr“ Telegramu nespolupracovat s vyšetřovateli. Kromě zákazu činnosti vyměřil platformě pokutu milion realů (4,2 milionu korun) za každý den prodlevy při poskytnutí odpovědi na žádost policie.

Na Telegram soudní zákaz dopadl už loni. Důvodem tehdy byl nedostatečná spolupráce při potírání šíření dezinformací. Platforma tehdy na svou obhajobu uvedla, že s brazilskou policií nespolupracovala, protože úřady firmě napsaly na starou e-mailovou adresu. Po dvou dnech soud zákaz odvolal.

Telegram sám sebe označuje za aplikaci pro zasílání zpráv zaměřenou na rychlost a soukromí a tvrdí, že její speciální tajné chaty používají end-to-end šifrování, které není uloženo na jejích serverech.

Do jeslí v Brazílii vtrhl vrah se sekerou. Zabil nejméně čtyři batolata

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám