Hlavní obsah

Na vývoji evropské digitální peněženky se bude podílet Avast

– Praha

Původně česká antivirová značka Avast se bude v konsorciu EWC podílet na pilotním projektu evropské digitální peněženky EUDI. Peněženka EUDI má zajistit občanům EU digitální identitu akceptovanou ve všech členských státech a v zemích Evropského sdružení volného obchodu (EFTA).

Foto: archív společnosti

Ilustrační foto

Článek

Evropské nařízení EIDAS2 o unijní digitální identitě schválila EU za letošního českého předsednictví. Podle místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) by mělo Česko spustit digitální peněženku na národní úrovni na přelomu let 2023 a 2024.

Pilotní projekt, který získalo konsorcium EWC, se zaměří na využití evropské digitální peněženky v oblasti cestování, například při poskytování informací o cestujících, nákupu zboží a služeb a důvěryhodných obchodních transakcích. Soustředí se na zásadní situace pro on-line život lidí a rovněž bude identifikovat překážky a faktory, které by mohly bránit přijetí a rozšíření peněženky EUDI.

Konsorcium EWC zahájí pilotní projekt začátkem příštího roku. Uživatelskou přívětivost pilotních scénářů budou testovat a hodnotit koncoví uživatelé z celé Evropy. Získané poznatky bude možné využít pro nasazování EUDI například při on-line nákupech.

Z Avastu a NortonLifeLocku se zrodil Gen Digital, míří na burzu

Internet a PC

„Digitální peněženky se stávají běžnou záležitostí, pro občany EU tak bude peněženka EUDI zásadní inovací. Umožní jim bezpečněji prokázat jejich identitu na internetu a mít kontrolu nad zveřejňováním osobních údajů. V pilotním projektu se zaměříme na cestování. Ukážeme, jak lze zjednodušit často problematické transakce na cestách a učinit je bezpečnějšími jak pro uživatele, tak pro cestovní kanceláře,“ uvedl Andrew Tobin, obchodní ředitel pro Evropu společnosti Gen, pod kterou Avast patří.

Konsorcium EWC vedou vlády Švédska a Finska a podporuje jej více než 50 organizací včetně vlád, odborníků z odvětví cestovního ruchu a elektronických plateb a technologických partnerů se zkušenostmi v oblasti digitální identity, aplikací peněženek, služeb digitální důvěry a integrace těchto technologií do on-line služeb.

Program anti-virus advanced set

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988. Na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš program, který nazvali anti-virus advanced set (AVAST). Ten se za svou existenci stal velice populárním.

Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo. Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, která nejsou tolik výkonná.

Avast je nicméně v současnosti jednou ze značek společnosti Gen, která vznikla letos spojením Avastu a americké NortonLifeLock. Firma zabývající se počítačovou bezpečností a ochranou soukromí zaměstnává přes 4000 lidí. Vedle Avastu zastřešuje značky Norton, Avira, AVG, ReputationDefender a CCleaner.

Kyberzločinci už naplno rozjeli vánoční podvody

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám