Hlavní obsah

Českému Avastu klesl v pololetí provozní zisk, čeká se převzetí firmou NortonLifeLock

Praha

Antivirová firma Avast v pololetí vykázala meziroční pokles provozního zisku EBITDA o 7,6 procenta na 249,7 milionu dolarů, tedy asi šest miliard Kč. Tržby vzrostly o 0,2 procenta na 472 milionů dolarů, což je zhruba 11,3 miliardy korun. Společnost v úterý výsledky oznámila v tiskové zprávě.

Foto: archív společnosti

Ilustrační foto

Článek

Podle generálního ředitele Ondřeje Vlčka byly organický růst objemu fakturace a úrovně ziskovosti v souladu s výhledem. "Objem fakturace činil 483,7 mil. USD (cca 11,6 miliardy Kč) a vzrostl o 0,2 procenta při aktuálních měnových kurzech, přičemž organický růst činil 6,9 procenta, což je v souladu s naší celoroční prognózou středních jednotek procent," uvedl.

Spotřebitelský segment a segment malých a středních firem přispěly do celkových tržeb 446,7 milionu USD respektive 25,3 milionu USD. Upravená marže EBITDA se snížila na 52,9 procenta. Ovlivnily jí vysoké investice do získávání a udržení zákazníků, do segmentu Digital Trust Services (DTS) a akvizice společnosti SecureKey.

Britský regulátor předběžně schválil převzetí Avastu firmou NortonLifeLock

Software

V březnu Avast oznámil, že pozastavuje své operace v Rusku a Bělorusku, což bude mít dopad na zpomalení organického růstu letošních tržeb. Firma se soustředila na nabídku svého integrovaného řešení Avast One, které kombinuje antivirovou technologii, virtuální privátní síť a nástroje na ochranu identity.

Na začátku srpna britský antimonopolní úřad (CMA) předběžně schválil převzetí Avastu americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy USD (208,6 miliardy Kč). Konečné rozhodnutí úřad vydá 8. září.

Program anti-virus advanced set

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988. Na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš program, který nazvali anti-virus advanced set (AVAST). Ten se za svou existenci stal velice populárním.

Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo. Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Foto: archiv výrobce

Avast Free Antivirus

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, která nejsou tolik výkonná.

Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Český Avast dal Rusku stopku

Proti ruské agresi na Ukrajině se postavila také česká antivirová společnost Avast. Ta s okamžitou platností pozastavila svou činnost v Rusku, kvůli čemuž...

Výběr článků

Načítám