Hlavní obsah

Co umí nová generace počítačů od Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se proslavila především operačním systémem Windows, ale například i kancelářským balíkem Office. Americký podnik ale stále častěji fušuje do řemesla i výrobcům hardwaru. Před letošními Vánocemi se bude snažit zaujmout celou řadou zajímavých strojů.

Foto: archív výrobce

Nová generace počítačů od Microsoftu kombinuje precizní zpracování se špičkovým výkonem.

Článek

Jednou z novinek je Surface Pro 9, který spojuje to nejlepší ze světa klasických notebooků a počítačových tabletů. Na první pohled sice může tato novinka vypadat jako obyčejný tablet, dá se s ní ale pracovat jako s plnohodnotným notebookem. Je to zásluha odnímatelné klávesnice, která slouží v podstatě také jako kryt ve chvíli, kdy zařízení nepoužíváte.

Novinka se pyšní špičkovým zpracováním a tělem z kvalitního hliníku, které bude dostupné v různých barevných provedeních. Nechybí ani dnes již ikonický výklopný stojánek, který se nachází na druhé straně 13palcového displeje.

Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Testy

Obrazovka má mimochodem bezrámečkový design a chlubí se vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz. Ve výbavě nechybí ani HD kamera, reproduktory Omnisonic, směrové mikrofony a speciální čip G6, jehož úkolem je co nejrealističtější psaní a kreslení na displeji.

Surface Pro 9 bude k dispozici v různých hardwarových konfiguracích, vždy však půjde o provedení s procesorem Intel Core 12. generace. Ceny startují na 33 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Surface Pro 9 je šikovný hybrid, funguje i jako tablet.

Laptop je levnější

Vylepšení se dočkal také Surface Laptop, který nese ve svém názvu číslovku pět. A to i navzdory tomu, že první model byl uveden již před sedmi lety. Tento stroj nabízí kvalitní zpracování a příjemnou ergonomii, která je dána nejen dobře zpracovanou klávesnicí, ale také dotykovou obrazovkou.

Právě displej PixelSense s poměrem stran 3:2 je pro tento laptop charakteristický, drtivá většina konkurentů totiž sází na širokoúhlé displeje, které se sice skvěle hodí pro sledování filmů, ale pro práci již tolik vhodné nejsou. Vybírat je možné mezi 13,5 a 15palcovou úhlopříčkou. O prostorové zpracování zvuku se postará Dolby Atmos 3D.

Nové stroje kombinují precizní zpracování se špičkovým výkonem.

Pětka staví na platformě Intel Evo, jejímž základem jsou procesory Intel Core 12. generace. V mezigeneračním srovnání tak výkon narostl o více než 50 %. Přestože Surface Laptop 5 běží prakticky na totožných součástkách jako hybridní model Surface Pro 9, bude levnější. Základní konfigurace je k mání už od 29 990 Kč.

To nejlepší v nabídce amerického softwarového gigantu bude již tradičně představovat řada Surface Studio. Ta však proti předchozí generaci doznala jen drobných vylepšení, i proto ji koneckonců výrobce označuje pouze jako 2+.

Surface Studio patří do kategorie tzv. all-in-one sestav, které se v posledních letech těší stále větší popularitě. Na první pohled se totiž prakticky nijak výrazně neliší od obyčejných monitorů – všechny nejdůležitější součástky jsou umístěny pod kryty obrazovky. V praxi tak stačí připojit klávesnici a myš a rovnou můžete začít pracovat. Nic dalšího už není potřeba.

Foto: archív výrobce

Výkon modelu Surface Laptop 5 citelně narostl.

Hlavní změny se udály uvnitř

Hlavní změny se totiž udály v útrobách tohoto zařízení. Surface Studio 2+ má zmodernizovaný výpočetní výkon – aktualizovaný procesor Intel Core H-35, který poskytuje až o 50 % vyšší výkon.

Díky grafické kartě NVIDIA GeForce RTX 3060 má dvojnásobně lepší grafický výkon, což umožňuje dosáhnout co nejrealističtějšího ray-tracingu při tvorbě 3D návrhů nebo renderování modelů.

Vylepšení se ale dočkaly také displej, kamera či studiové mikrofony. Případní zájemci zaplatí sto tisíc korun. Všechny nové počítače přijdou na trh i s novými periferiemi, které bude možné zakoupit také samostatně.

Foto: archív výrobce

All-in-one sestava Surface Studio 2+ cílí na náročné.

Když každý potřebuje něco jiného. O výbavě laptopů rozhoduje styl práce

Hardware

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Notebooky Microsoft, Tablet PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám