Hlavní obsah

Situace na počítačovém trhu se zhoršuje. Zisk Microsoftu zaostal za očekáváním

Redmond

Čistý zisk americké společnosti Microsoft ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí mírně vzrostl na 16,74 miliardy USD (407 miliard Kč) z loňských srovnatelných 16,46 miliardy USD. Zisk i tržby však zaostaly za očekáváním analytiků, což je vzácné zklamání technologického giganta, který v posledních letech neustále překonával očekávaní. Přispělo k tomu několik okolností, včetně silnějšího dolaru, zpomalení růstu osobních počítačů a nižších výdajů za reklamu.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 8 (ilustrační foto)

Článek

Tržby za tři měsíce do konce června stouply o 12 procent na 51,9 miliardy USD. Zisk na akcii činil 2,23 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou FactSet očekávali zisk 2,29 dolaru na akcii při tržbách 52,94 miliardy USD.

Akcie firmy po ukončení oficiálního obchodování v reakci na výsledky klesají o jedno procento. Od počátku letošního roku již oslabily o 25 procent.

Kvůli vysoké inflaci lidé šetří. Počítačový trh v Česku letos výrazně klesne

Hardware

Microsoft obvinil ze slabších výsledků řadu nepředvídatelných podmínek na trhu, jako je přerušení výroby v Číně, zhoršení situace na trhu s osobními počítači či válka na Ukrajině, kvůli které firma omezila působení v Rusku.

Microsoft také bojuje se silným dolarem, který zdražuje jeho zboží v zahraničí a snižuje tržby z prodeje v zahraničí při převodu na domácí měnu. Země mimo Spojené státy mají na celkových tržbách firmy zhruba poloviční podíl. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl ve čtvrtletí o dvě procenta a od počátku letošního roku o téměř 12 procent. Microsoft kvůli silnému dolaru již na počátku června snížil odhad zisku a tržeb.

Tržby cloudových služeb Azure se zvýšily o 40 procent. Tržby z reklamy u služeb LinkedIn, Search a News však klesly. Tržby z licencí operačního systémů Windows se snížily o dvě procenta kvůli propadu prodeje osobních počítačů. Tržby z prodeje herního obsahu pro konzoli Xbox klesly o šest procent.

Největší herní koupě

Microsoft se v současnosti snaží dokončit nákup videoherní společnosti Activision Blizzard za 68,7 miliardy USD. Obchod byl oznámen v lednu a čeká na schválení od antimonopolních úřadů v USA a Británii. V případě schválení to bude doposud největší akvizice v technologickém sektoru, napsala agentura AP.

„Chceme odpovědět na otázky regulačních orgánů a pevně věříme, že důkladné přezkoumání pomůže uzavřít dohodu. Podrobný přezkum regulačními orgány jsme očekávali a myslíme si, že je vhodný,“ reagovala na vyšetřování korporátní viceprezidentka Microsoftu Lisa Tanziová, která je ve firmě odpovědná za právní záležitosti.

Největší herní koupě se komplikuje. Akvizici Microsoftu prošetřuje antimonopolní úřad

Hry a herní systémy

Pokud dají regulátoři obchodu zelenou, půjde o největší koupi všech dob v celé historii videoher. Po úspěšném dokončení celého obchodu by se měl Microsoft proměnit v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadí se tak těsně za společnosti Tencent a Sony. Obchod ale musí ještě posvětit regulační orgány.

Microsoft se tak nově stane majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Trailer ke hře Call of Duty: Black Ops Cold WarVideo: archiv tvůrců

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám