Hlavní obsah

Nová éra Windows odstartovala před rokem, trhu stále kralují desítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od představení operačního systému Windows 11 uplynul minulý týden rok. Stahovat jej lidé mohou nicméně od loňského října. Statistikám nejoblíbenějších systémů ale s velkým náskokem stále dominují starší desítky. Vyplývá to z informací analytického portálu StatCounter.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Když Microsoft zkraje letošního roku zveřejňoval informace o popularitě svých operačních systémů, prozradil, že jím podporované platformy využívá 1,4 miliardy uživatelů. Šlo konkrétně o Windows 10 a Windows 11, americký softwarový gigant však přesný podíl neupřesnil.

Server Tech Advisor tehdy upozornil, že proti loňskému dubnu sice počet uživatelů vzrostl o 100 milionů, ale že není zřejmé, jak se na této cifře podílejí právě nové jedenáctky. Šéf Microsoftu Satya Nadella na doplňující dotaz uvedl, že Microsoft je „potěšen reakcí trhu“ na nový operační systém.

Počítače zrychlí díky aktualizaci Windows 11

Software

Bližší pohled na celou situaci na trhu tak odkrývají až data analytického portálu StatCounter, podle kterých v minulém měsíci trhu neohroženě kraloval operační systém Windows 10 (71,82 %). Druhá příčka patří nepodporované platformě Windows 7 s podílem 13,03 % a teprve až třetí je Windows 11 (10,08 %).

Relativně nízký počet instalací je překvapivý i s ohledem na fakt, že stahovat Windows 11 mohou majitelé desítek jako bezplatný update přímo ze stránek Microsoftu, případně prostřednictvím aktualizační služby Windows Update.

Foto: archív tvůrců

Tmavý režim ve Windows 11 s nabídkou Start

Co nabízí Windows 11?

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě jde o živá okna, ve kterých se zobrazují důležité informace, o něž uživatel stojí. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna může uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Velký důraz byl v nové verzi systému kladen také na hráče, v jedenáctkách se jednotlivé tituly načítají citelně rychleji. Zároveň díky podpoře technologie AutoHDR nabízí operační systém Windows 11 špičkovou grafiku u jednotlivých titulů i bez zásahu vývojářů.

Do nového systému jdou navíc nainstalovat aplikace, které jsou určeny pro mobilní platformu Android.

Foto: archív tvůrců

Jednou z výhod Windows 11 je snadná práce s okny.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám