Hlavní obsah

Itálie se chce stát kolébkou umělé inteligence, start-upy podpoří miliardami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská vláda odhalila své plány na vytvoření investičního fondu, který bude podporován státní bankou Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Jeho hlavním cílem bude pomoci začínajícím start-upům, které se zaměřují na umělou inteligenci (AI). Informoval o tom vládní tajemník Alessio Butti, jak upozornila agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejde přitom jenom o rozvoj nových firem, italská vláda chce v rámci finančních pobídek podporovat „studium, výzkum a programování v oblasti umělé inteligence v Itálii“.

Tamní zákonodárci evidentně věří, že umělá inteligence představuje budoucnost, a snaží se, aby se právě jejich země stala kolébkou AI, alespoň co se evropského kontinentu týče.

Agentura Reuters doplnila, že podle jejích zdrojů plánuje Řím do fondu přidělit přibližně 150 milionů eur (3,6 miliardy Kč). Očekává se, že CDP přispěje start-upům také vlastními zdroji. Prostřednictvím fondu Ventura Capital spravuje CDP aktiva v hodnotě zhruba 3,2 miliardy eur (75,98 miliardy korun).

Technologičtí giganti svádí boj o umělou inteligenci

Internet a PC

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Izraelci staví superpočítač

Stovky miliard dolarů se chystají investovat v letošním roce do rozvoje umělé inteligence také Izraelci. Částku použijí na stavbu nového superpočítače, tento cloudový systém bude sloužit právě nejrůznějším AI aplikacím.

Jmenovat se bude Israel-1 a bude disponovat výkonem až osm exaflopů, čímž se řadí mezi nejrychlejší superpočítače na světě určené pro aplikace umělé inteligence. V praxi by tak tento stroj měl být schopný provést osm trilionů výpočtů za sekundu.

Kdybyste takový výkon chtěli po noteboocích, potřebovali byste téměř 500 000 moderních strojů, aby se výkonu nového superpočítače vyrovnaly.

Nejvýkonnější izraelský superpočítač bude určen pro umělou inteligenci

Hardware

Stavbou superpočítače byla pověřena společnost Nvidia. Volba na tohoto amerického výrobce nepadla náhodou, tento podnik totiž dodal tisíce grafických procesorů už pro stavbu chatovacího robota ChatGPT, který je aktuálně považován za jeden z nejpokročilejších modelů umělé inteligence vůbec.

Viceprezident společnosti Nvidia Gilad Shainer zdůraznil, že americký čipový gigant nepracuje na superpočítači sám. Navázal kvůli tomu spolupráci s více než 800 izraelskými start-upy a má za sebou týmy desítek tisíc softwarových inženýrů.

„Generativní umělá inteligence je v současné době všudypřítomná. Je nezbytné mít k dispozici prostředky pro trénování na rozsáhlých datových souborech. Tento rozsáhlý systém nám skutečně umožní provádět trénování mnohem rychleji, vytvářet různé modely a hledat řešení pro komplexní problémy,“ prohlásil Shainer.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence umožní čtení myšlenek

Software

Reklama

Související články

Jak umělá inteligence změní pracovní den

Umělá inteligence (AI) je tu s námi už léta, ale málokdy se o ní mluvilo tak často jako nyní. Spuštění aplikace ChatGPT společnosti OpenAI ji vystřelilo do...

Výběr článků

Načítám