Hlavní obsah

Grafik vytvořil s pomocí AI snímky zvířat z tajemných světů, vystavuje je v zoo ve Vyškově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Vypadají jako zvířata z tajemných světů, o nichž sní milovníci nekonečného vesmíru. Některá připomínají podivné tvory z filmové ságy Avatar, jiná čaroděje Mloka Scamandera. S využitím umělé inteligence (AI) je vytvořil grafik Jakub Bösser.

Foto: archiv Jakuba Bössera

Grafik vytvořil s pomocí AI snímky zvířat z tajemných světů, vystavuje je v zoo ve Vyškově.

Článek

Grafik uvádí, že šlo jen o hru s představivostí, kterou doladil počítač. Přesto jeho zvířata z mimozemské zoo působí na mnohé jako magnet. Do února jsou jejich snímky k vidění v zoologické zahradě ve Vyškově.

Cílem je umožnit divákovi nechat se unášet na vlnách fantazie
Jakub Bösser, grafik

„Cílem je umožnit divákovi nechat se unášet na vlnách fantazie. Pohledem na kresbu může proniknout do hlubin vlastní imaginace a toulat se jedinečnými světy, které teprve čekají na objevení,“ řekl Bösser Novinkám a Právu.

Přiznává, že vždy miloval sci-fi. Sice se chtěl naučit malovat, k tomu mu však prý scházela trpělivost. Umělá inteligence mu tvorbu usnadnila.

Mladí podnikatelé chtějí změnit svět doučování

Věda a školy

Hra s vlastní fantazií

Kresby vznikly s využitím volně přístupné technologie Stable Diffusion. Ta umožňuje autorům vizuálně vygenerovat jejich nápady podle textového zadání. Musí však být poměrně jasné a konkrétní. Umělá inteligence sice vytvoří zajímavý obraz, ale je nutné mít alespoň rámcovou představu toho, jak by podivný tvor mohl vypadat. Pokud ji nemáme, může celá snaha skončit vytvořením obludy připomínající filmového Vetřelce.

Každý obraz je pak netradiční kombinací umělecké vize, technického know-how a sofistikovaného zadávání správných instrukcí. Bösser si již na počítači vygeneroval celou mimozemskou zoo, nicméně pokaždé musí ze svých tvorů vybrat ty, kteří stojí za podívanou.

Foto: archiv Jakuba Bössera

Grafik vytvořil s pomocí AI snímky zvířat z tajemných světů.

„Systému je nutné nadiktovat nejen to, jak by zvíře mělo vypadat, ale také to, jak naopak vypadat nesmí. Jasné zadání je podmínkou k tomu, aby pak stál obraz za to,“ vysvětlil grafik.

Zářící tvorové z podivných světů

Některá zvířata připomínají podivné minikočky, vlky se zářící kůží, jiné svítící klokany na noční louce poseté svítícími květinami. Nad hlavami těchto tvorů je obvykle nebe hned s několika slunci či měsíci. Vzdálenou předlohou pro další zvířata jsou leguáni, antilopy nebo mořští živočichové, které počítačový program rád přetváří na bytosti podobné drakům.

„Spíše mám chuť tvořit hezké a líbivé tvory než hororová zvířata, která by měla někoho děsit. Výsledek je sice na jedné straně na pomezí kýče, na straně druhé je to současně úplně nová forma výtvarné tvorby. Nepotrvá dlouho a AI bude schopna tato zvířata rozpohybovat na počítačových monitorech a vytvářet si tak vlastní příběhy,“ doplnil nadšenec.

Microsoft přidá na klávesnici tlačítko pro AI

Hardware

Zdůraznil, že film Avatar byl po grafické stránce a také pro práci na animacích naprosto přelomový. Stále více se běžné realitě blíží svým grafickým zpracováním i mnohé počítačové hry. Pro tvorbu mimozemských zvířat je nutné mít počítač s kvalitním hardwarem a s poměrně velkou paměťovou kapacitou.

Umělá inteligence sice zhmotní vizuální představy, ale neodvede celou práci. Každý obraz vysněného mimozemského tvora je tak originál.

PŘEHLEDNĚ: Umělá inteligence v hlavní roli. Co přinesl první den veletrhu CES 2024

Internet a PC

PŘEHLEDNĚ: Druhý den veletrhu CES 2024: chytrá elektronika pohlídá zdraví, jídlo i podvodníky

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz: ZOO PARK Vyškov

Reklama

Výběr článků

Načítám