Hlavní obsah

ChatGPT dostal anonymní režim

– San Francisco (Kalifornie, USA)

Po kritice za shromažďování uživatelských dat zavádí společnost OpenAI anonymní režim u svého chatbota ChatGPT. Uživatelé díky tomu mohou mít jistotu, že jejich soukromí bude respektováno a jejich konverzace nebudou použity pro vylepšování strojového učení umělé inteligence (AI).

Foto: Florence Lo, Reuters

ChatGPT logo

Článek

Itálie zkraje dubna zakázala ChatGPT kvůli obavám z možného narušení soukromí uživatelů. Tamní regulátor zároveň zveřejnil podmínky, za kterých by mohla umělá inteligence od OpenAI začít opět fungovat.

I když zavedení anonymního režimu část problémů řeší, hlavní technologická ředitelka OpenAI Mira Muratiová tvrdí, že nová funkce nevznikla kvůli výtkám italských úřadů. „Budeme se více a více ubírat tímto směrem – k upřednostňování soukromí uživatelů,“ řekla Muratiová podle agentury Reuters.

Podle ní je cílem posadit uživatele „na místo řidiče“, alespoň co se jejich nashromážděných dat týče.

Itálie zveřejnila podmínky, za kterých může ChatGPT opět fungovat

Software

Anonymní režim je podobný těm, které obsahují webové prohlížeče. Pokud ho uživatel zapne, přestanou se ukládat všechny dotazy. Defaultně je ukládání dat v ChatGPT tedy stále zapnuto, vypnout je to možné v nabídce Nastavení (Settings), jak je vidět na snímku níže.

Foto: mif, Novinky

Nastavení anonymního režimu v ChatGPT

Výtky Italů? Přidávají se další…

Italský úřad pro ochranu osobních údajů tvrdí, že společnost „OpenAI shromažďuje osobní údaje, aniž by k tomu měla nějaký právní základ“. Provozovatel ChatGPT shromažďování a uchovávání osobních údajů odůvodňuje pouze tím, že je to nezbytné pro trénování algoritmů, které jsou základem provozu platformy.

Úředníkům vadí také to, že ChatGPT nijak nekontroluje věk uživatelů. Navzdory tvrzení zástupců společnosti OpenAI, že chatovacího robota mohou používat pouze lidé starší 13 let, není na webu služby věk uživatelů nijak kontrolován, což je v rozporu se současnou legislativou.

Službu kvůli stejným obavám začaly zkoumat také úřady ve Francii a Španělsku.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4, která je schopná přesnější a užitečnější odpovědi, mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Musk pokukuje po umělé inteligenci, chce konkurovat ChatGPT

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám