Hlavní obsah

Číňané se pustili do umělé inteligence, ChatGPT má konkurenci

Čínský technologický gigant Alibaba v úterý představil světu vlastního chatovacího robota, který bude přímou konkurencí pro aplikaci ChatGPT od amerického start-upu OpenAI. Novinka se jmenuje Tongyi Qianwen a bude integrována přímo do aplikace DingTalk, která slouží k zasílání zpráv na pracovištích firmy. Alibaba má s umělou inteligencí velké plány, upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Aplikace DingTalk

Článek

Tongyi Qianwen bude v aplikaci DingTalk pomáhat ve shrnování poznámek z jednání, psaní e-mailů a přípravě obchodních návrhů. Alibaba také plánuje Tongyi Qianwen přidat do aplikace Tmall Genie, což je hlasový asistent této čínské společnosti.

Alibaba svým klientům nabídne umělou inteligenci podle agentury Reuters také v rámci své cloudové divize, kde si zákazníci budou moci vytvořit vlastní velké jazykové modely na míru. Podle Alibaby dokáže nástroj pracovat jak v čínštině, tak v angličtině.

„Jsme uprostřed přelomového technologického okamžiku, který pohání generativní umělá inteligence a cloud computing,“ uvedl k příležitosti představení chatovacího robota Tongyi Qianwen generální ředitel firmy Daniel Zhang.

Umělá inteligence není jen ChatGPT. Start-upy se poohlížejí po konkurenci

Software

Konkurence roste

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft. Ta zapojila technologii do svého vyhledávače Bing a plánuje zapojit ji do svých aplikací Office.

V současnosti se konkurence ChatGPT neustále rozrůstá. Vedle novinky zvané Tongyi Qianwen uvedla vlastní řešení řada dalších firem, mimo jiné Google či čínská technologická firma Baidu.

ChatGPT otevírá cestu ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu, míní nobelista

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám