Hlavní obsah

Musk pokukuje po umělé inteligenci, chce konkurovat ChatGPT

New York

Americký miliardář Elon Musk pracuje na vytvoření nové firmy zaměřené na umělou inteligenci. Informoval o tom list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené s Muskovými plány. Nový podnik by měl podle listu konkurovat společnosti OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChatGPT, založený na umělé inteligenci.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk je šéfem výrobce elektromobilů Tesla a v loňském roce koupil internetovou společnost Twitter. Podle některých zdrojů nyní dává dohromady tým výzkumných pracovníků a inženýrů působících v oblasti umělé inteligence.

Jedná rovněž s řadou investorů o vložení peněz do nového podniku. „Několik lidí do toho investuje,“ uvedl jeden ze zdrojů listu FT. „Je to skutečné a oni jsou tím nadšeni,“ dodal.

Musk si podle zdrojů pro nový projekt zajistil tisíce vysoce výkonných procesorů od společnosti Nvidia, které jsou potřebné ke splnění jeho cíle vytvořit rozsáhlý systém umělé inteligence, jenž by se podobal technologii stojící za systémem ChatGPT.

Umělá inteligence může přechytračit lidi a sebrat jim kontrolu. IT celebrity volají po zastavení vývoje

Internet a PC

Musk chtěl vývoj zastavit

Minulý měsíc se přitom Musk připojil k výzvě stovky akademiků, expertů a podnikatelů požadující nejméně půlroční pozastavení vývoje nových modelů umělé inteligence s ohledem na „hluboká rizika pro společnost a lidstvo“.

Vývojáři by podle výzvy měli tuto pauzu využít ke společné práci na bezpečnostních pravidlech a také k vystupňování spolupráce se zákonodárci na silné regulaci odvětví.

V roce 2015 se Musk podílel na založení společnosti OpenAI, později však z její správní rady odešel. Společnost OpenAI, kterou podporuje softwarový gigant Microsoft, koncem loňského listopadu zdarma zpřístupnila systém ChatGPT veřejnosti.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence porazila nejlepší fotografy. A nikdo si toho nevšiml

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám