Hlavní obsah

Bývalý pracovník Googlu čelí obvinění z krádeže AI technologie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké úřady obvinily bývalého čínského pracovníka firmy Google z krádeže technologie pro umělou inteligenci (AI). Podle agentury AP o tom informoval americký ministr spravedlnosti Merrick Garland, který dlouhodobě varuje před hrozbou čínské špionáže v oblasti těchto rychle se rozvíjejících technologií.

Foto: Reuters

Logo Googlu

Článek

Bývalý softwarový inženýr amerického internetového giganta Lin-wej Ting byl zadržen v Kalifornii a obviněn z krádeže tajných informací. Za každý ze čtyř bodů obvinění mu podle AP hrozí až deset let vězení.

„Krádež inovativních technologií a obchodních tajemství amerických firem může vést ke ztrátě pracovních míst a mít zničující důsledky pro hospodářství a národní bezpečnost,“ uvedl v prohlášení šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Zadržení a obvinění je podle něj dalším důkazem toho, co jsou čínské firmy ochotny udělat pro „krádež amerických inovací“.

Lin podle zveřejněných informací pracoval pro Google od roku 2019 a měl přístup k důvěrným informacím. Před dvěma lety začal do svého cloudového úložiště převádět stovky souborů. Několik týdnů poté, kdy s krádežemi začal, dostal podle amerických úřadů nabídku vedoucího místa v čínské firmě zabývající se vývojem AI technologií. Kromě toho sám založil a vedl startupovou společnost věnující se stejné věci.

Představitelé amerického ministerstva spravedlnosti v minulých měsících podle AP upozorňovali na to, že inovace týkající se umělé inteligence se mohou stát hlavním cílem zahraniční špionáže. Mezirezortní orgán zabývající se odhalováním průmyslové špionáže podle náměstkyně ministra Lisy Monacové učiní z AI svou prioritu.

AI asistent odvede práci za 700 lidí, ukazují první testy

Ekonomika

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám