Hlavní obsah

Umělá inteligence zastane i práci uklízečky. Už brzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naplánují, uklidí a donutí lidi víc vydělávat a odpočívat. Než ale roboti nahradí klasické uklízečky s kýblem a hadrem, uplyne ještě nějaký čas, uklidňují odborníci na umělou inteligenci.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Umělá inteligence neboli AI

Článek

Do velkých provozů a hal nicméně robotické uklízecí stroje vyjedou už v blízké budoucnosti. Česká pobočka společnosti ISS International, která je světovou jedničkou v úklidových službách, se podílí na vzniku úklidového robota FacilityCobot. Od něj si firma slibuje, že bude díky chytrým senzorům schopný efektivně vysmejčit velké plochy, jako jsou kanceláře či jídelny, uleví tak lidem od nepříjemné a těžké manuální práce.

Podle ředitele české pobočky ISS International Michaela Almasyho bude hrát umělá inteligence v plánování úklidu stále větší roli. Podle něj to ovšem neznamená, že zároveň způsobí nárůst nezaměstnanosti. Lidských zkušeností bude k obsluze úklidového robota stále potřeba.

„Na českém trhu chybí přes čtvrt milionu pracovníků především v pozicích s nejnižšími mzdami. Umělá inteligence nicméně povede k tlaku na vyšší kvalifikaci lidí a s tím spojenou šanci na vyšší výdělek. Ti, kteří budou na takovou změnu připraveni dříve, budou mít velkou výhodu,“ míní Almasy. „Lidé si díky strojům odpočinou od těžké práce a budou mít víc času učit se nové věci a zvyšovat svou kvalifikaci,“ představuje si.

Umělá inteligence táhne. Hodnota OpenAI se přiblížila dvěma bilionům

Software

Už dnes se v domácnostech stále častěji vyskytují robotické vysavače, které dokážou uklízet špínu v jednotlivých místnostech pomocí senzorů, aniž by je někdo obsluhoval. „Ty se v průběhu času a technologického pokroku proměnily z exkluzivního zboží do spotřebního a firmy se snaží tyto produkty stále vyvíjet, třeba i s přidáváním umělé inteligence,“ řekl Právu a Novinkám Jan Faigl, vedoucí laboratoře výpočetní robotiky v Centru umělé inteligence na Fakultě elektrotechniky ČVUT.

Uklízecí roboty tak podle něj svou efektivitu neustále zlepšují. „K tomu jim pomáhá senzorická výbava a zpracování dat. Určitě můžeme očekávat postupné rozšiřování oblastí od uklízení velkých ploch až po sofistikované úlohy, jako je například mytí nádobí,“ míní odborník.

Doba se blíží, ale pomalu

Že by umělí pomocníci mohli brzy pomáhat v jídelnách při mytí nádobí, si myslí také Almasy. „Už v blízké budoucnosti by tak standardní součástí kantýn mohly být roboty, které ze stolů odnášejí špinavé nádobí a umývají stůl, to vše za využití chytrých senzorů,“ řekl.

Velký potenciál má podle něj umělá inteligence i v provozu školních či firemních kantýn.

Realistické video na pár kliků. OpenAI ukazuje nové dovednosti AI

Software

Ředitel České asociace AI Lukáš Benzl však Právu a Novinkám řekl, že roboti ještě dlouho uklízečky nenahradí.

„K té době se blížíme, ale ne takovým tempem, jak někdo proklamuje. Robotizace zatím řeší jednoduché rutinní úkoly,“ řekl Benzl. „Někde například roboty pomáhají se servírováním v provozovnách, ale uklízečky budou ještě dlouho ekonomicky výhodnější než investice do robota. Doba, kdy roboty plně nahradí uklízečky i v běžných provozech, tu ještě nějaký čas nebude.“

Anketa

Obáváte se, že by vás v práci mohla nahradit umělá inteligence?
Rozhodně ano
13,8 %
Spíše ano
7,1 %
Nevím
4,3 %
Spíše ne
15,9 %
Rozhodně ne
58,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4172 čtenářů.

Hrozivé následky

Podle nedávné zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. Umělá inteligence by ale také mohla vést k tvorbě nových pracovních míst a zvýšení produktivity v různých odvětvích.

To by podle amerického futuristy a autora knihy Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything (Vláda robotů: Jak umělá inteligence všechno změní) Martina Forda mohlo mít hrozivé následky.

„Nejde jen o to, že by se to stalo jednotlivcům, ale mohlo by to být docela systémové. Mohlo by se to stát mnoha lidem, potenciálně zcela náhle, potenciálně všem najednou. A to má důsledky nejen pro tyto jednotlivce, ale pro celou ekonomiku,“ prohlásil Ford.

Mathias Döpfner, generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer, již dříve uvedl, že systémy jako ChatGPT by mohly nahradit kupříkladu novináře. „ChatGPT například umožňuje lidem s průměrným písemným projevem vytvářet eseje a články. Novináři tak budou čelit větší konkurenci,“ uvedl pro BBC ekonom Carl Benedikt Frey působící na Oxfordské univerzitě.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Některé obory se bát nemusí vůbec

Také někteří umělci a programátoři vyjadřují obavy o své pracovní vyhlídky v souvislosti s umělou inteligencí. Nicméně umělá inteligence může rovněž vytvářet nové příležitosti a pracovní pozice v oblastech, kde je potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Naštěstí jsou zde i dobré zprávy. Odborníci upozorňují, že jsou stále věci, které umělá inteligence nezvládá. Jde především o úkoly, jež vyžadují ryze lidské vlastnosti, jako je například emoční inteligence či kreativní myšlení. Změna oboru směrem k profesím, které tyto vlastnosti využívají, by tak mohla zmírnit šance, že dotyčného nahradí umělá inteligence.

Podle Forda existují tři kategorie, jež budou v dohledné budoucnosti od změn relativně izolované:

Tři kategorie profesí, které zatím umělá inteligence neohrožuje

  • Kreativní pozice: neděláte šablonovitou práci, nepřeskupujete věci, ale skutečně přicházíte s novými nápady a vytváříte něco nového.
  • Řemeslné profese: elektrikáři, instalatéři, svářeči apod.
  • Mezilidské vztahy: práce, které závisejí na „sofistikovaných mezilidských vztazích“. Řeč je o obchodních konzultantech, zdravotních sestrách či investigativních novinářích.

Programátorům pomůže umělá inteligence, Meta nabídne nový nástroj zadarmo

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám