Hlavní obsah

Nečekaně odvolaný Altman odchází z OpenAI do Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Víkendová zpráva o rošádě ve vedení OpenAI, společnosti stojící za chatbotem ChatGPT, má zajímavé rozuzlení. Odvolaný ředitel Sam Altman společně s šéfem správní rády Gregem Brockmanem odchází do Microsoftu, kde budou vést nový výzkumný tým pro pokročilou umělou inteligenci (AI). V pondělí to na sociální sítí X oznámil šéf Microsoftu Satya Nadella.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Již bývalý ředitel OpenAI Sam Altman.

Článek

V pátek zasáhla Silicon Valley nečekaná zpráva, když správní rada OpenAI rozhodla o odvolání Altmana z funkce ředitele. Odůvodnila to prohlášením, že Altman „nebyl při komunikaci s představenstvem upřímný, což mu bránilo vykonávat své povinnosti“.

Takový krok ale nesli klíčoví lidé ve vedení společnosti včetně významných investorů nelibě. Krátce na to tak rezignoval Brockman a s ním i další výzkumní pracovníci. Na Altmanovo místo byla dočasně dosazena technologická ředitelka Mira Muratiová.

Během víkendu měli významní investoři společnosti v čele s Nadellou z Microsoftu se správní radou jednat o možném odvolání původního rozhodnutí a opětovném dosazení Altmana do ředitelské funkce. Investoři se totiž obávali, že Altmanův odchod by mohl způsobit odliv talentů z firmy a zkomplikovat chystaný prodej akcií, který by OpenAI ocenil na 86 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč), uvedla agentura Reuters.

ChatGPT stále trápí výpadky, stěžují si uživatelé

Software

V pondělí ráno ale nakonec správní rada oznámila, že jako nového ředitele jmenovala člověka zvenčí firmy, a sice bývalého šéfa společnosti Twitch Emmetta Sheara, čímž definitivně ukončila šance na návrat Altmana.

Shear je spoluzakladatelem platformy pro sdílení videí Twitch, která spadá pod Amazon. Ze svého postu odstoupil začátkem letošního roku. Správní radu OpenAI si podle agentury Bloomberg získal tím, že si uvědomuje, jaké hrozby umělá inteligence představuje. Firmu Twitch budoval přes deset let.

Bez práce ale Altman ani jeho blízký spolupracovník Brockman dlouho nezůstali. Nadella ve svém příspěvku na X potvrdil jejich příchod do Microsfotu s tím, že společnost zůstává v partnerství s OpenAI a věří v pokračování spolupráce.

Microsoft má v OpenAI značný, 49procentní podíl, do firmy investoval už kolem 13 miliard dolarů (bezmála 292 miliard Kč).

Společnost OpenAI zhruba před rokem uvedla na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele.

Altman byl tváří vzestupu společnosti OpenAI a mnozí ho považují za tvář celého odvětví umělé inteligence, napsal server BBC. Altman mimo jiné vypovídal před americkým Kongresem v rámci slyšení, které se zabývalo příležitostmi a riziky spojenými s AI.

Mařík: AI promění energetiku i zdravotnictví

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám