Hlavní obsah

Sociální sítě zabezpečují účty Afghánců

Kábul/Washington

Americké technologické firmy Facebook, Twitter a LinkedIn oznámily, že na svých stejnojmenných sociálních sítích přijaly kroky, jejichž cílem je ochránit afghánské uživatele před represáliemi ze strany Tálibánu. Ten v neděli ovládl Afghánistán a panují obavy, že se budě povstalci mstít lidem, kteří v posledních 20 letech spolupracovali se zahraničními vojsky. Po jejich spolupracovnících pátrají i na sociálních sítích.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovník Tálibánu v Kábulu

Článek

Organizace hájící lidská práva varují, že by Tálibán mohl využít internetové platformy k monitorování společenských vazeb Afghánců a jejich politických názorů. Organizace Amnesty International tento týden prohlásila, že nebezpečí represálií hrozí tisícům afghánských vysokoškolských pedagogů, novinářů a aktivistů. Řada lidí si tam pro jistotu svoje profily na sociálních sítích maže.

Facebook v reakci na situaci dočasně znemožnil prohlížení a vyhledávání v seznamu přátel afghánských uživatelů. Afghánci mají rovněž k dispozici možnost jedním kliknutím uzamknout svůj profil tak, aby lidé mimo okruh jejich facebookových přátel nemohli vidět jejich příspěvky nebo sdílet jejich profilové fotografie.

Twitter zase oznámil, že spolupracuje s neziskovým portálem Internet Archive, který shromažďuje starší verze internetových stránek i příspěvky na této sociální síti. Cílem spolupráce je zajistit rychlé vyřízení žádostí o smazání některých archivovaných příspěvků. Twitter rovněž nabízí možnost požádat o pozastavení účtu, pokud se k němu uživatel nemůže dostat, přičemž podle něj obsahuje informace, jež by jej mohly vystavit nebezpečí.

Tálibán zesiluje pátrání po spolupracovnících NATO a USA

Svět

Mluvčí firmy LinkedIn, která provozuje profesně orientovanou stejnojmennou sociální síť, ohlásil, že společnost u afghánských uživatelů přestala zobrazovat, s kým na platformě navázali kontakt.

Západní země, které z Afghánistánu nedávno po 20 letech stáhly svoje vojáky, se snaží co nejrychleji evakuovat některé Afghánce, kteří podle nich po nástupu Tálibánu čelí největšímu nebezpečí. Státy často vytváří zvláštní imigrační programy, aby ohroženým Afgháncům a jejich rodinám pomohly uprchnout ze země.

Výběr článků

Načítám